Top meny

Citronris som del av en balanserad ayurvedisk lunch

Ayurvedisk lunch

Mat ger näring till kropp, sinne och medvetandet.

En idealisk ayurvedisk lunch består av kokt, varm, lagad mat som inkluderar ris, grönsaker och en dahlrätt. Citronris balanserar vata och är lämplig för alla under vintern. För pitta och kapha kan man minska på citronsaft och skal. Är du osäker på om du är vata, pitta eller kapha så kan du testa dig här.

Imgredienser

För 2 personer

  • 1 dl basmatiris
  • 2 dl vatten
  • 1/2 krm salt
  • 1/2 krm gurkmeja
  • 1/2 tsk krossade kardemummafrön
  • 1 tsk rivet citronskal
  • saft från 1 citron
  • 1 msk ghi/olivolja

Gör så här

Skölj riset.

Koka upp vatten och tillsätt ris och salt. Krydda med gurkmeja och kardemummafrön och låt sjuda under lock i 10 minuter.Tillsätt pressad citron och rivet citronskal. Sjud 5 minuter till.

Tillsätt ghi eller olivolja och låt det smälta i riset. Ta kastrullen av värmen och låt den stå 5–10 minuter med lock på.

Fluffa upp riset med en gaffel före servering.

Fler recept hittar du i vår kokbok Ayurvedisk vegetarisk kokbok.

Nu finns en riktigt bra ayurvedisk kokbok på svenska. Den är skriven av Ruthi Offenbach Ljungsberg på Veda Lila som har gedigen kunskap och stor erfarenhet av ayurveda.

Boken är fylld av recept på läckra och nyttiga rätter. Recepten är tydliga och lätta att följa och färgkoder visar vilka konstitutioner de olika rätterna är lämpligast för.

Det finns också en omfattande inledning som på ett mycket pedagogiskt sätt ger förståelse för grunderna i Ayurveda.

Själva boken är också fint inbunden och fylld av vackra bilder i färg. Den är en jättebra hjälp till alla som vill leva mer ayurvediskt på ett enkelt sätt.”

– Stefan Lagrosen, Ayurveda-konsult