Top meny

Ayurvediska sommartips

Ayurvediska sommartips

Ayurveda identifierar tre grundläggande principer för naturens funktioner som kallas ”doshor: Vata, Pitta, och kapha. Dessa är verksamma i hela naturen och finns även i vår fysiologi. För god, hälsosam och fungerande kropp och sinne, är det viktigt att dessa doshas är i ett tillstånd av balans.

Läs mera
Fänkålsfrön

Stärk matsmältningen med fänkålsfrön

Fänkålsfrön är bra för matsmältningen och stödjer matsmältningselden och på grund av deras kylande egenskaper förhindrar de att pitta kommer ur balans. Fänkålsfrön hjälper även mot gaser i magen.

Läs mera
Aromatiska vartips

Aromatiska vårtips

Enligt Ayurveda så dominerar Kapha dosha våren. Kapha börjar smälta i värmen av vårsolen och kan ibland leda till en känsla av trötthet eller allergier. Om du känner trötthet och behöver en energikick, gnugga en droppe Black Spruce (Picea mariana) eterisk olja i handflatorna och andas sedan in.

Läs mera
Ekologiskt naturgodis

Fantastiskt gott naturgodis

Acaibär, dadlar, tigernötter, mandlar, mango, ananas, kokosfligor, aprikoser och super foods som moringa, baobab och chiafrön är en del av de ekologiska ingredienser som dessa godsaker innehåller.

Läs mera
Manjistha

Manjisthas fantastiska effekter

Manjistha (Rubia cordifolia) är den mest väsentliga blodrenaren inom Ayurveda. Den tar bort överskottsvärme och naturliga gifter från blodet och hjälper till att stödja en frisk och klar hy. Den är en av de mest lugnande örterna för Pitta och används för att stödja korrekt funktion av lever och njurar.

Läs mera
Ayurvediska förkylningstips

Ayurvediska förkylningstips

Den ayurvediska synen på immunsystemet grundar sig på teorin beej-bhumo (frö och land). När jorden är bördig gror fröna och växer sig starka. När jorden är karg är det få frön som gror och de som gör det blir svaga och ynkliga.

Läs mera
Stärk immunförsvaret mot allergier

Stärk immunförsvaret mot allergier

Allergier kan driva oss till vansinne. Med symtom som rinnande näsa, nysningar, kliande och till och med astma i vissa fall kan allergier vara jobbiga, milt uttryckt. Om du lider av allergi kan det vara som en förkylning. I extrema fall kan det också uppstå sådant som astma och andningsproblem.

Läs mera
Citronris

Citronris som del av en balanserad ayurvedisk lunch

En idealisk ayurvedisk lunch består av kokt, varm, lagad mat som inkluderar ris, grönsaker och en dahlrätt. Citronris balanserar vata och är lämplig för alla under vintern. För pitta och kapha kan man minska på citronsaft och skal.

Läs mera