Senast uppdaterad

Citronris

Mat ger näring till kropp, sinne och medvetandet.

En idealisk ayurvedisk lunch består av kokt, varm, lagad mat som inkluderar ris, grönsaker och en dahlrätt. Citronris balanserar Vata och är lämplig för alla under vintern. För Pitta och Kapha kan man minska på citronsaft och skal. Är du osäker på om du är Vata, Pitta eller Kapha så kan du testa dig här.

Ingredienser

För 2 personer

  • 1 dl basmatiris
  • 2 dl vatten
  • 1/2 krm salt
  • 1/2 krm gurkmeja
  • 1/2 tsk krossade kardemummafrön
  • 1 tsk rivet citronskal
    saft från 1 citron
  • 1 msk ghi/olivolja

Gör så här

Skölj riset.

Koka upp vatten och tillsätt ris och salt. Krydda med gurkmeja och kardemummafrön och låt sjuda under lock i 10 minuter. Tillsätt pressad citron och rivet citronskal. Sjud 5 minuter till.

Tillsätt ghi eller olivolja och låt det smälta i riset. Ta kastrullen av värmen och låt den stå 5–10 minuter med lock på.

Fluffa upp riset med en gaffel före servering.

Fler recept hittar du i vår kokbok Ayurvedisk vegetarisk kokbok.