Senast uppdaterad

Mugg av koppar

Att dricka vatten ur kopparkärl är vanligt inom Ayurveda och anses vara renande och balanserande för Pitta. Vetenskapliga studier påvisar hälsosamma effekter, då vattnet absorberar ren koppar (Cu) som är en livsnödvändig mineral för vår hälsa.

Hälsosamma effekter av koppar

Ingår i en rad oxidationsenzymer som bland annat påverkar omsättningen av järn och syre i kroppen.

  • Fungerar som en katalysator som lagrar och frisätter järn till hemoglobinet.
  • Stärker benstommen samt blodkärlens väggar genom att öka tvärbindningarna i kollagenet.
  • Motverkar fria radikaler.
  • Dödar bakterier
  • För bildandet av myelin (de isolerande fettskidorna runt nerver) och för vissa hormoners funktion som östrogen behövs koppar

Dagsbehovet är ca 20 µg koppar per kg kroppsvikt och dag,

  • Män: 1,2–1,4 mg
  • Kvinnor: 1,2–1,4 mg
  • Barn: 0,6–0,8 mg

(Nu kan det ju vara så att att vattenledningarna i ditt hus är av koppar och då lider du troligtvis inte av någon brist på koppar.)

När kopparkärlet är nytt

Innan du använder koppen första gången bör du tvätta av den med lite pressad citron och lite salt och därefter skölja med vatten och torka av. Med tiden kan koppar mörkna men detta kan man åtgärda genom att upprepa denna tvätt med citron och salt lite då och då. Till vardags räcker det med att skölja av den efter användning med varmt vatten och torka av.

Användning

Häll i vatten och låt stå över natten i 6–8 timmar och drick vattnet på morgonen.