Senast uppdaterad 14 February, 2019 av Veda Lila

Ghi

Enligt ayurveda är ghi (kan även stavas ghee) en effektiv rasayana som i det ayurvediska köket används istället för smör eller olja. Enligt Ayurveda stärker ghi matsmältningen och är gynnsam för god hälsa. Vår ghi är utvunnet ur ekologiskt smör från gräsätande kor. Dessa kor har 500 % mer konjugerad linolsyra i mjölkfettet än kor som utfordras på det mer “moderna” sättet. 1

Konjugerad linolsyra har flera hälsosamma effekter på 2

  • immunitet
  • leverfunktion
  • benmassa
  • glukosmetabolism
  • viktkontroll
  • hjärt- och kärlsystemet
  • antioxidanter

Kvalitesmärkningen Bioland är en högre certifiering som innebär att 100 % av kornas föda måste vara ekologisk.

Enligt ayurveda är ghi en effektiv Rasayana som i det ayurvediska köket används istället för smör eller olja. Enligt Ayurveda stärker ghi matsmältningen och är gynnsam för god hälsa. Den bra för matlagning och fritering då den har en hög brännpunkt vid 250 grader.

Protein och laktos som mjölken innehåller avlägsas under framtagandet av ghi.

Ghi kan även användas utvärtes vid olika hudproblem.

Det är en olja för både kropp och sinne och och det står väldigt mycket om ghi i de gamla skrifterna om Ayurveda.

Källa

  1. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10531600
  2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22452730