När magen strejkar, Triphala Plus

I semestertider kan det ibland bli lite si och så med maten, framförallt om man är på resande fot. En förstoppning t.ex kan försvåra eller sätta stopp för dagens planerade semesteräventyr. I sådana fall kan Triphala Plus (tidigare kallad Triphala Ros) från Maharishi Ayurveda vara till stor hjälp.

Triphala Plus kombinerar de bästa egenskaperna av de tre frukterna Haritaki, Bibhitaki och Amalaki. Tillsammans med ros är det ett näringsrikt kosttillskott och anses som ett av de viktigaste preparaten inom ayurveda. Namnet Triphala består av de två orden tri och phala. Tri betyder ”tre” och phala betyder ”frukt”, så Triphala betyder bokstavligen ”tre frukter”.

Amalaki är den frukt som hjälper vid just förstoppning. Den stärker och renar Apana Vata och stödjer därmed tömningen av både tarmen och urinblåsan.

Bibhitaki är milt laxerande och enligt de ayurvediska skrifterna renar den följande dhatus (vävnader): Rasa (näringsvätska), Rakta (blod), Mamsa (muskler) och Meda (fettvävnad)

Haritaki är bra för matsmältningssystemet och den bidrar till att öka upptaget av näringsämnen från mat. I de ayurvediska texterna står det att Haritaki är shrotovishodhini, vilket innebär att den kan rena både stora och små kanaler i kroppen och den absorberas snabbt. Den ayurvediska skriften om vetenskap om örter, Bhavprakash Nigantu, nämner att den är bra för både mjälten och levern.

Triphala renar långsamt och man kan därför äta den under längre perioder. Den löser upp toxiner på ett mycket djupt plan och ger en betydande utrensningseffekt. För de flesta är Triphala milt laxerande och därmed bra för att rensa ut gifter ur kroppen.

I sällsynta fall kan den ha en stark laxerande effekt, och bör inte tas om man har diarré.

Tag gärna Triphala i förebyggande syfte, så att magen inte strejkar under semestern!

Innehåll: Terminalia chebula (Haritaki), Emblica officinalis (Amla), Terminalia belerica (Bibhitaki), Rosa centifolia (hundrabladig ros), naturligt och glutenfritt bindningsmedel (15 mg per 1000 mg), stärkelse från tapioka. Inga andra tillsatser eller fyllnadsmedel.

Tillverkare: Maharishi Ayur Veda. 60 tab á 1000 mgr.

Rekommenderad dos: 1–2 tabletter vid sänggåendet med vatten.