Triphala med ros och dess fantastiska kvaliteter

Triphala betyder bokstavligen ”tre frukter” och är utan tvekan en av de kändaste örtpreparaten i Ayurveda. Den är känd för att vara bra för matsmältningen, men har många effekter.

Tre frukter är basen i Triphala med ros

Ingredienserna är individuellt kraftfulla i sig men tillsammans skapas det en synergi som höjer effekterna markant. Basen för Triphala med ros är de tre fantastiska frukterna Haritaki (Chebulic Myrobalan), Amalaki (Amla) och Bibhitaki (Belleric Myrobalan). För att stödja och höja effekten av dessa ingredienserna innehåller den även Centifoliarosor.

Kombinationen och synergin av de tre frukterna

Amalaki stödjer allmänt en hälsosam mag-tarmkanal, bibhitaki den naturliga balansen av slem i tarmarna och haratiki funktionen och styrkan i tarmväggarna. Resultatet blir att Triphala med ros rengör och skrubbar hela tarmkanalen.

Haratiki

En frukt som nämns i princip i alla texter om Ayurveda. Den är även känd under namnet Indian Gallnut. Den ayurvediske visdomsläraren Charaka (född runt år 300 f.Kr) ansåg att denna frukt är lika närande som modersmjölk.

Amalaki

Den räknas som en ayurvedisk rasayana då den har kvaliteter som sägs förlänga livet och skyddar mot sjukdomar. I den ayurvediska skriften Charaka Samhita står det att ”Amalaki är den bästa bland föryngrande örter.” Enligt Charaka renar Amalaki kroppen från gifter, stödjer hjärtat, blodet och cirkulationen. Den anses även förbättra upptagandet av järn och hjälper till att rena blodet.

Bibhitaki

Enligt Charaka Samhita renar bibhitaki näringsvätskan, blodet, muskelvävnaden och fettvävnaden. Dess värmande effekter gör rent tilltäppta kanaler (en så kallad ”bhedana effekt”) ungefär som om man borrade dom rena. Enligt Charaka är den en Rasayana för ögonen och den balanserar stämbanden. Dena anses även vara antibakteriell samt ge näring åt håret och stärker hårroten och hårets stabilitet, vilket förebygger förtunning av håret.