Senast uppdaterad 5 April, 2018 av Veda Lila

Allergier

Allergier kan driva oss till vansinne. Med symtom som rinnande näsa, nysningar, kliande och till och med astma i vissa fall kan allergier vara jobbiga, milt uttryckt. Om du lider av allergi kan det vara som en förkylning. I extrema fall kan det också uppstå sådant som astma och andningsproblem. Lägg till smärta, oregelbundna hjärtslag och mag- och tarmproblem så blir hela systemet uppochnedvänt.

Allergier uppstår när ett överkänsligt immunsystem reagerar på ett vanligt eller ovanligt ämne (även kallat allergen). Allergier kan vara ärftliga men de kan också uppstå när som helst. En människa kan vara allergisk mot allergener som kemiska gifter, födoämnen, damm, djurhår, pollen eller parasiter.

Enligt ayurveda är ama (osmält mat som blir slaggprodukter) och låg immunitet huvudorsakerna till allergier. Ama kan fastna på matsmältningsnivå eller i olika vävnader med olika symptom på varje nivå. När felaktigt smält ama förs genom kanalerna till olika vävnader i kroppen blir resultatet att det skapas gifter som i sin tur skapar en obalans i vävnaderna. Ama-toxicitet retar Pitta eller Kapha vilket kan ge olika symtom. Du kanske är en Kapha, Pitta eller Vata men en allergi av något slag kan ge en mängd olika symtom.En Pitta-baserad allergi till exempel, resulterar i ömmande, röda ögon och inflammerad, kliande näsa. Den kan till och med ge låg feber och den som drabbas kan vara extremt lättretlig. Solljus sätter igång nysattacker. Citrusblommor sägs vara boven i dramat bakom Pitta-allergier.

En Kapha-allergi däremot kan ge en tung känsla i huvudet, näs- och bihåletäppa, trötthet, svullna ögon och hög slemproduktion. Fuktrelaterade allergener kan trigga igång den här typen av allergi och till och med orsaka astma hos människor som är mottagliga för det.

En attack av Vata-allergi kan sättas igång av torrt damm som gör att halsen blir uttorkad och ger heshet. Dessutom känns näsan och bihålorna mycket torra och gör ont. Astma som karakteriseras av spasmer kan bli resultatet i extrema fall.

Nedan finns några enkla huskurer mot allergier:

Huskurer mot Vata-allergi

Sesamolja är mycket bra mot Vata-orsakade allergier. En tesked Ashwagandha med en kopp varm mjölk innan läggdags balanserar också Vata. De med Vata-orsakade allergier kan använda nasyaolja för torra och ömmande näspassager. Lakritste (mulethi) hjälper mot en torr och skrovlig hals. Alternativt kan de dricka tre eller fyra koppar ingefärate om dagen. Det ger omedelbar verkan.AllergardTa Allergard en månad innan och under allergisäsongen. Den balanserar alla tre doshor.

Huskurer mot Pitta-allergi

Ta en halv tesked amlaki, låt dra i kokande vatten och pressa sedan ut vattnet innan du dricker det. Amlaki är en virechan (laxativ) ört och den hjälper dig att få bort Pitta Dosha under allergisäsongen. Andas in kokosolja genom varje näsborre några gånger om dagen, drick Pitta te eller fyra gånger om dagen och drick varm mjölk (en fjärdedels kopp) med en halv tesked gurkmeja. Det har också en lindrande effekt. Det är viktigt att du följer en antiinflammatorisk diet som lugnar Pitta. Det innebär att du bör undvika friterad mat, processad och kryddstark mat, chilipeppar, lök, vitlök, äggulor, koffein och alkohol.

Huskurer mot Kapha-allergi

Den här typen av allergi behöver Chyavanprash. Det ska tas två gånger om dagen för att förstärka lungorna. Triphala hjälper också till att rensa ut gifter ur systemet. Den som lider av den här typen av allergi ska ta en halv tesked triphala och låta det dra tio minuter i kokande vatten. Vätskan måste pressas ut innan du dricker det. När det gäller Kapha-allergi är det bäst att undvika födoämnen som orsakar det. Det gäller särskilt vete- och mjölkprodukter