Torr hud kan vara tecken på vataobalans Vacker, slät, strålande hud är något alla vill ha, men när vi åldras tenderar vår hud att bli torrare och mer irriterad under kallare årstider. Torr hud gör också att rynkor utvecklas tidigare, vilket gör att huden ser äldre ut.
Rökelser kan skapa balans i kroppen Blommor och örter producerar naturliga aromer som är balanserande och lugnande för kroppen och sinnet. Att andas in dessa aromer kan ha en kraftfullt balanserande effekt – fysiskt, mentalt och känslomässigt.
Spiskummin för matsmältningen Enligt Ayurveda balanserar spiskummin alla tre doshas. Den underlättar matsmältningsprocessen och hjälper till att rensa ut gifter ur kroppen.
Tillbaka till rutiner med Ayurveda Sommaren börjar sakta gå mot sitt slut. Semestern är över för många och både jobb och skola börjar komma igång igen. Det är så enkelt att under sommaren och semestern komma ur sina vardagliga rutiner. I denna artikel vill vi hjälpa dig att hitta tillbaka till hållbara rutiner igen, med fokus på Ayurveda.
Klassisk indisk dhal på röda linser Vi går mot kallare tider och vad passar då inte bättre än att njuta av en värmande klassisk indisk dhal (linsgryta) full av smak och hälsofrämjande kryddor.
Slipp fästingar i sommar Det är viktigt att skydda sig mot fästingar på sommaren. Vi är glada att kunna bidraga till att färre personer blir bitna av fästingar, mygg och insekter. Vill du också slippa dessa så fortsätt att läsa.
Hummus på röda linser Hummus på röda linser som balanserar Vata och Pitta och med lite justering även balanserar Kapha.
Tabbouleh med persilja och bulgur Så här gör du Tabbouleh, en smakrik och fräsch sallad med persilja, mynta och bulgur.
Ayurvedisk sötpotatissoppa för Vata och Pitta Recept på vegetarisk ayurvedisk sötpotatissoppa som balanserar både Vata och Pitta.
Gör ett ayurvediskt té för att stimulera matsmältningen Vill du stötta upp din matsmältning på ett ayurvediskt sätt? Gör då detta té som stimulerar din matsmältning.
Gör din egen goda mangolassi Mangolassi är en söt indisk dryck gjord på mango och yoghurt med en lätt smak av kardemumma. Passar utmärkt som efterrätt när du vill svalka dig efter en starkt kryddad måltid.
Så här gör du ayurvediska aprikos–och gurkmejabollar Goda och nyttiga ayurvediska aprikos– och gurkmejabollar som är enkla att tillaga.
Lugnande kvällsté med ayurvediska örter Så här gör du ett gott och lugnande kvällsté med de ayurvediska örterna fänkål, koriander, brahmi, ashwagandha, lakritsrot, kardemumma och svarta vallmofrön.
Skölj näsan för bättre hälsa Under tusentals år har ayurveda rekommenderat en nasal sköljning (neti) som en del av en hälsosam livsstil för att hålla dina bihålor och näspassager rena. Sköljningen har många fördelar och hjälper bland annat till att avlägsna extra slem, bakterier och allergener.
Andas djupare och friare med nasya-behandling Nasya ingår som en av huvudbehandlingarna i Pancha-Karma, den Ayurvediska detox- och reningsbehandlingen. Att göra andningsvägarna fria anses enligt Ayurveda som mycket viktigt för vår fysiska och mentala hälsa.
Gör din egen Garam masala, en indisk kryddblandning Garam masala är en indisk kryddblandning som används i både vegetariska och icke-vegetariska rätter. Garam masala innehåller ett antal aromatiska kryddor som mals i specifika mängder, och som sedan lagras i lufttäta behållare.
Covid-19 är ett wake up call från Moder Natur Det ger oss anledning att reflektera över vår livsstil i vårt moderna samhälle, som inte är i harmoni med naturen och naturens lagar. Virus kommer och går och de muterar.
Bhasma och järn inom Ayurveda Alla hälsosystem påtalar vikten av att ha tillräckliga järnnivåer, särskilt bland kvinnor. Järnbrist kan leda till trötthet, blekhet, huvudvärk, yrsel, hjärtklappning, skadat hår och hud, samt fetma. Ayurveda är inget undantag och därför har olika järnföreningar alltid varit mycket viktiga ingredienser i olika ayurvediska preparat sedan tusentals år.
Ajwain är en kraftfullt renande ayurvedisk ört Ajwain är kryddan som förbättrar aptiten stärker matsmältningen är bra mot gaser är bra för andningsvägarna Ajwain kallas även ajowan och är en vanligt förekommande ayurvedisk krydda. Den smakar som spiskummin eller timjan, fast starkare.
Garam masala har många hälsofördelar Garam masala är faktiskt en kryddblandning. De flesta traditionella garam masala-recept inkluderar kryddor som svartpeppar, kanel, koriander, kryddnejlika, spiskummin, muskot och kardemumma. Många av de kryddor som används i garam masala har många hälsofördelar.
Upplev mer lugn, mer energi och mental skärpa med hjälp av en av växtrikets giganter Ashwagandha är en ört som sticker ut i sin potential för både fysisk, mental och emotionell hälsa. Det har sagts att Ashwagandha är det enda du behöver om du skulle bli strandsatt på en öde ö! Oavsett om det är sant eller inte, upptäck fördelarna med denna ayurvediska ört.
Bli fri från allergier Vad är allergier enligt Ayurveda? Man stöter ofta på folk som säger att de ska gå till doktorn därför att de har en allergi mot alla möjliga saker. Men de flesta frågar sig dock inte vad en allergi egentligen är.
Sann skönhet speglar själen Den sanna skönheten är ett resultat av allsidig, näringsrik och ekologisk kost, daglig motion, god stresshantering och en minimal exponering för toxiner. Natur och nutrition utgör en uppsjö av ”skönhetsprodukter” som stimulerar varje cell i vår kropp, lindrar stress och gör så att vi faktiskt kan känna oss vackra på riktigt.
Ny studie visar att Triphala har prebiotiska egenskaper En ny studie visade att Triphala främjar tillväxten av friska bakterier som bifidobacterium och lactobacillus acidophilus. Förutom att främja vänliga bakterier, såg detta traditionella ayurvediska örtpreparat även till att hämma tillväxten av ohälsosamma bakterier.
Ghi är en olja för både kropp och sinne Enligt ayurveda är ghi (kan även stavas ghee) en effektiv rasayana som i det ayurvediska köket används istället för smör eller olja. Enligt Ayurveda stärker ghi matsmältningen och är gynnsam för god hälsa.
Att dricka vatten ur kopparkärl har många hälsofördelar Att dricka vatten ur kopparkärl är vanligt inom Ayurveda och anses vara renande och balanserande för Pitta. Vetenskapliga studier påvisar hälsosamma effekter, då vattnet absorberar ren koppar (Cu) som är en livsnödvändig mineral för vår hälsa.
Skrapa tungan och skapa hälsa Att skrapa tungan med en särskild tungskrapa är ett att fantastiskt hjälpmedel för att rengöra tungan och få bort orenheter och ama (matsmältningstoxiner). Enligt Ayurveda kan rengöring av tungan hjälpa till att förebygga både tandlossning och hål i tänderna, samt förbättra andedräkten.
Konsten att kamma håret Skönhet kommer inifrån och det gäller även håret. För ett friskt och glänsande hår är det viktigt med en bra sund kost och stresshantering. Att välja naturliga ayurvediska shampon är också en bra strategi. Men det finns en sak man kanske inte alltid tänker på, och det är hur man kammar eller borstar håret, och med vad.
Ayurvediska tips för ett friskt och glänsande hår Oavsett vilken hårtyp naturen har försett dig med så finns det saker du kan göra för att hålla det friskt, glänsande och vackert. Här får du några tips för ett sunt hår från den ayurvediska traditionen.
Ayurvediska sommartips Ayurveda identifierar tre grundläggande principer för naturens funktioner som kallas ”doshor”: Vata, Pitta, och kapha. Dessa är verksamma i hela naturen och finns även i vår fysiologi. För god, hälsosam och fungerande kropp och sinne, är det viktigt att dessa doshas är i ett tillstånd av balans.