Top meny

Arkiv | Tips och råd

Sesamolja

Så här gör du ayurvedisk massage med olja

Huden är kroppens största organ och inom Ayurveda anses en daglig behandling av den ha en stor effekt för vår hälsa och välbefinnande. Massage med olja renar, balanserar lymfsystemet och det endokrina systemet, smörjer, mjukar upp muskler, vävnader och leder. Den gör också huden lysande och ungdomlig.

Läs mera
Aromterapi

Aromterapi är viktig del av ayurvedisk läkekonst

Aromterapi i form av blom- och örtextrakt och rökelser har alltid varit en viktig del av ayurvedisk läkekonst. Genom dofter, som sandalträdrökelse som ökar fördelarna med meditation till extrakt av helig basilika som renar miljön, förenas den mänskliga psykofysiologin med växters helande visdom på ett behagligt sätt.

Läs mera
Höst

Ayurvediska tips för hösten

Hösten är en tid för övergång. Det är tydligt överallt. Många träd och buskar klär tyst av sig i förberedelse för vintern. Jorden rör sig diskret åt det brunare hållet. Temperaturer, som bara några veckor tidigare var höga av sommarens intensiva hetta, börjar locka med den krispighet som avslöjar hösten.

Läs mera
Ayurvediska sommartips

Ayurvediska sommartips

Ayurveda identifierar tre grundläggande principer för naturens funktioner som kallas ”doshor: Vata, Pitta, och kapha. Dessa är verksamma i hela naturen och finns även i vår fysiologi. För god, hälsosam och fungerande kropp och sinne, är det viktigt att dessa doshas är i ett tillstånd av balans.

Läs mera
Fänkålsfrön

Stärk matsmältningen med fänkålsfrön

Fänkålsfrön är bra för matsmältningen och stödjer matsmältningselden och på grund av deras kylande egenskaper förhindrar de att pitta kommer ur balans. Fänkålsfrön hjälper även mot gaser i magen.

Läs mera
Aromatiska vartips

Aromatiska vårtips

Enligt Ayurveda så dominerar Kapha dosha våren. Kapha börjar smälta i värmen av vårsolen och kan ibland leda till en känsla av trötthet eller allergier. Om du känner trötthet och behöver en energikick, gnugga en droppe Black Spruce (Picea mariana) eterisk olja i handflatorna och andas sedan in.

Läs mera
Ekologiskt naturgodis

Fantastiskt gott naturgodis

Acaibär, dadlar, tigernötter, mandlar, mango, ananas, kokosfligor, aprikoser och super foods som moringa, baobab och chiafrön är en del av de ekologiska ingredienser som dessa godsaker innehåller.

Läs mera
Manjistha

Manjisthas fantastiska effekter

Manjistha (Rubia cordifolia) är den mest väsentliga blodrenaren inom Ayurveda. Den tar bort överskottsvärme och naturliga gifter från blodet och hjälper till att stödja en frisk och klar hy. Den är en av de mest lugnande örterna för Pitta och används för att stödja korrekt funktion av lever och njurar.

Läs mera