Senast uppdaterad 10 October, 2017 av Veda Lila

Aromterapi

Aromterapi i form av blom- och örtextrakt och rökelser har alltid varit en viktig del av ayurvedisk läkekonst. Genom dofter, som sandalträdrökelse som ökar fördelarna med meditation till extrakt av helig basilika som renar miljön, förenas den mänskliga psykofysiologin med växters helande visdom på ett behagligt sätt.

Även om det inte är ovanligt med enskilda doftrökelser eller blomvatten är det vanligare med blandningar och kombinationer av flera olika dofter inom Ayurveda. Fördelarna? Synergi och balans. Enligt Ayurveda ger en synergistisk blandning av helande ämnen en holistisk fördel som är större än summan av dess delar. Det sägs dessutom att en noggrann och balanserad blandning av ingredienserna motverkar möjliga bieffekter från ett enskilt helande ämne.

Inom ayurveda talar man om att återställa balansen i kropp och själ under alla årstider. De tre ayurvediska principerna – Vata, Pitta och Kapha – kontrollerar alla kroppens och själens funktioner och förknippas med olika årstider. Höst och vinter förknippas med Vata, vår med Kapha och sommar med Pitta. Det finns traditionella doftblandningar som är speciellt användbara om man vill återfå den allmänna balansen för varje årstid. Doftblandningar för Vata, Pitta och Kapha är också användbara för den personliga balansen. Om du behöver lugna en av kroppstyperna är dessa doftblandningar ett lämpligt och mycket behagligt sätt att balansera din omgivning.