Senast uppdaterad 25 January, 2017 av Veda Lila

Munhygien

Ayurdent: Certifierade och 100 procent naturliga tandvårdsprodukter

Hälsosamma tänder och en ren andedräkt har alltid ansetts stå för vitalitet och skönhet. Förebyggande tandvård och noggrann munhygien är mycket viktigt för hälsan. I de ayurvediska texterna beskrivs den här holistiska kopplingen detaljerat. Ayurdent-serien, med en mängd fina ayurvediska örter är designad utifrån vedisk kunskap och den ger dig alla fördelar med en holistisk munhygien.

Mer än att bara borsta tänderna!

Börja dagen med fräschör och lätthet och rengör tungan som en del av din morgonrutin för bra munhygien. Hos många människor bildas en beläggning på tungan under natten. Den här blandningen av toxiner och bakterier är ofta orsaken till dålig andedräkt, parodontal sjukdom eller tandröta. På grund av detta lägger Ayurveda stor vikt vid att rengöra tungan på morgonen och rekommenderar en särskild tungskrapa gjord av rostfritt stål eller silver.

Enligt de ayurvediska texterna rekommenderas följande punkter för den dagliga munhygienen:

  1. Borsta tänderna: Vi rekommenderar tandkrämen Ayurdent Classic eller Mild.
  2. På morgonen tar du bort tungbeläggningen med en tungskrapa av rostfritt stål eller silver.
  3. Skölj munnen med en matsked mognad sesamolja i några minuter (oljedragning).
  4. Slutligen fräschar du upp andedräkten med, exempelvis, Ayurdent munskölj som även passar bra under dagen mellan måltider.

Oljedragningen (gandhusha) med mognad sesamolja förhindrar torrhet i hals och läppar, skyddar tänderna från röta och stärker tandköttet. Det ger en melodisk röst, stärker käken, formar ansiktet och förbättrar smaksinnet och nöjet med att äta.

– Charak Samhita Sutrasthan 5, 78–80

När du ska göra en oljedragning mäter du upp ungefär en matsked med mognad sesamolja och sköljer den fram och tillbaka i munnen i två eller tre minuter. Detta “drar” oljan genom utrymmena mellan tänderna.

Svälj inte oljan. Spotta ut den i en trasa eller behållare (inte i handfatet) eftersom den innehåller upplösta toxiner från munnen.

Den som vill ha klarhet, bra smaksinne och en ren andedräkt i munnen ska tugga på muskot, kardemumma, nejlika, betelblad eller ett kamferextrakt.

– Charak Samhita Sutrasthan 5 ,76–77