Senast uppdaterad 11 June, 2020 av Veda Lila

Ayurvediska sommartips

Ayurveda identifierar tre grundläggande principer för naturens funktioner som kallas “doshor”: Vata, Pitta, och Kapha. Dessa är verksamma i hela naturen och finns även i vår fysiologi.

För god, hälsosam och fungerande kropp och sinne, är det viktigt att dessa doshas är i ett tillstånd av balans. Många faktorer påverkar balansen i doshas, till exempel vårt arbete, kosten och årstiderna. När temperaturen stiger under sommaren ökar Pitta (= värme) i omgivningen. Eftersom kroppen har en naturlig tendens att skapa balans, minskar kroppen den inre Agnin (= eld). Detta leder till en minskad produktion av värme, en sänkning av metabolismen, och en mindre stark matsmältning. När det är varmt blir all verksamhet svårare och man har mindre aptit, vilket ni säkert vet av egen erfarenhet. Ge vika för denna naturliga tendens och anpassa kost och verksamhet till de yttre omständigheterna.

Här är några ayurvediska tips och rekommendationer hur man kan hålla sig “cool” även när det är riktigt varmt.

Daglig rutin

Utsätt dig aldrig för länge för direkt solljus, du kan få en solbränna även i skuggan. Man bör också hålla huvudet svalt hela tiden. Vi rekommenderar att skydda huvudet från direkt solljus med en lämplig hatt eller scarf.

När det gäller motion och träning är det viktigaste att ta det lugnt och inte ta ut sig helt. Simning och promenader rekommenderas särskilt vid denna tid.

Oljemassage på morgonen görs bäst med Pitta massageolja. Använd Pitta aromolja för en svalkande atmosfär i hemmet eller i bilen.

Diet

Minska på salt, sur, kryddig och mycket varm mat. Välj istället rätter med söta, bittra och sammandragande smaker eftersom dessa balanserar Pitta. Det är särskilt viktigt att bara äta när du är riktigt hungrig. Ät med måtta då mycket varmt väder gör att matsmältningen fungerar med reducerad kapacitet.

Föredra lätta rätter som grönsakssoppor, ris eller nudlar med grönsaker. Sallad som en sidorätt är det rätta att äta nu. Du kan du krydda maten med Pitta Churna och för matlagning använda ghi (renat smör) eller kokosolja.

Drycker

När det är varmt är det särskilt viktigt att dricka tillräckligt, eftersom kroppen förlorar mycket vätska på grund av ökad svettning. För att inte försvaga matsmältningen rekommenderar vi att undvika iskalla drycker även under mycket varma dagar.

Det finns ett brett urval av kalla eller varma drycker att välja: Pitta TeRaja’s Cup, färska fruktjuicer eller hemgjord lassi (yoghurtdryck, se nedan för recept). Till exempel är en lassi med pepparmynta härligt uppfriskande, eller med rosenvatten eller kokosmjölk. Möjligheterna är många, välsmakande och hälsosamma. Enbart de livsmedel som du gillar och som stämmer överens med dig är hälsosamma.

Drycker bör inte drickas direkt från kylskåpet, eftersom det försvagar matsmältningen och kroppen måste värma upp sig i onödan. Och i möjligaste mån undvik Pitta- höjande drycker såsom alkohol, svart té och kaffe. Prova det Ayurvedisak kaffesurrogatet Raja’s Cup.

Föredra lätta sommarrätter med gurka, zucchini (squash), pumpa, morötter, sparris, broccoli, blomkål, sallad, basmatiris, fullkornsprodukter, ghi, Lassi, gula mungbönor, olivoljakokosolja, mandlar, söta frukter och milda kryddor (koriander, fänkål, gurkmeja, färsk ingefära i små mängder, kardemumma, kanel, saffran).

Grundrecept för att göra Lassi:
Om möjligt använd helt färsk yoghurt, helst hemgjord, till exempel med en yoghurt-box.
Späd yoghurt med vatten (en del yoghurt till 3–4 delar vatten) och vispa sedan.

Peppermint Lassi:
Per glas, ½ tsk färsk (eller torkad) pepparmynta, finskuren.

Rose Lassi:
Innan du vispar, tillsätt några droppar rosenvatten. Söta med socker om så önskas.

Kokos Lassi:
Ett skvätt av kokosmjölk eller kokoscreme , tillsätt en nypa vanilj och socker.

Salt Lassi:
Krydda med salt (helst bergssalt) och en nypa malen spiskummin och mald ingefära.

Om möjligt, minska på följande livsmedel

Rödbetor, aubergine, rädisor, tomater, kryddig paprika, lök, vitlök, hirs, råg, majs, bovete, yoghurt (utom i Lassi), sura mjölkprodukter, ost, sura frukter (apelsiner, grapefrukt, citroner), oliver, cashewnötter, honung, melass, starka kryddor eller kryddor som skapar värme (peppar, chili , anis, kryddnejlika), salt, vinäger, alkohol och (för icke-vegetarianer) rött kött.