Senast uppdaterad 6 August, 2020 av Veda Lila

Friskt och glansande hår

Oavsett vilken hårtyp naturen har försett dig med så finns det saker du kan göra för att hålla det friskt, glänsande och vackert. Här får du några tips för ett sunt hår från den ayurvediska traditionen.

Kosten

All sann och varaktig skönhet kommer inifrån, och det gäller även för håret. När det gäller kosten så inkludera massor av gröna bladgrönsaker samt söta och saftiga frukter. Färsk kokos anses vara utmärkt håret – strö riven kokos över sallader, tärnad färsk frukt eller ris.

Ayurveda anser att mat med konstgjorda konserveringsmedel och kemiska tillsatser berövats sin inneboende “intelligens” och därför inte ger tillräcklig näring till din kropp och själ. Minska intaget av raffinerad, bearbetad och konserverad mat. Undvik även iskalla drycker eftersom de försvårar matsmältningsprocessen och upptagandet av näringsämnen.

Kryddor

Kryddor i matlagningen ger näring till håret samt ger smak åt maten förstås. Kryddor som är bra för håret är bland annat Spiskummin, gurkmeja och svartpeppar.

Använd dessa kryddor så här:

  • Tillsätt en nypa av varje i soppor och grytor.
  • Värm en tesked ghi och stek lätt 1/8–1/4 tsk vardera av Spiskummin, gurkmeja och svartpeppar. Häll över kokta grönsaker.
  • Rostad malen spiskummin och svartpeppar kan strös över färsk yoghurt.

Stressa av

Stress kan på sikt skada både hälsan och färgen på ditt hår. Försök att hantera din tid och dina arbetsuppgifter så att du minimerar stress och påfrestningar. Utöva avslappningstekniker som till exempel meditation. Träning efter din kroppstyp efter ayurvediska principer och yoga är också att rekommendera. Det bygger upp motståndskraft mot stress samt löser upp stress och spänningar

Gandharva Veda och annan avslappnande eller upplyftande musik kan vara terapeutiskt.  Se till att få tillräckligt med sömn för att hjälpa den naturliga föryngringsprocessen. Hur mycket vi behöver beror vilken kroppstyp vi är, testa viken kroppstyp du är här.

Örter

Några ayurvediska örter som är bra för håret:

  • Bringaraj (Clipta alba). Betyder bokstavligen “kung av flätor”. Den ger näring till håret och även ökad stresstålighet och har länge använts i Indien för att stimulera hårtillväxt.
  • Brahmi (Bacopa monnieri). Hjälper till att balansera sinnet samt ger näring åt hår och hårbotten.

Eftersom Ayurveda anser att hårets hälsa, färg och lyster är kopplat till kroppens och sinnets totala hälsa kan ayurvediska örtpreparat som till exempel Ayur-Hår & naglar innehålla örter som sammetsmalva (Sida cordifolia), vilket stärker fysiologin, och ashwagandha (Withania somnifera), som ger ökat motstånd mot stress.

Naturliga shampon och balsam

Undvik starka kemiska produkter som med tiden kan skada håret. Leta efter skonsamma, naturliga schampon och balsam, speciellt om du tvättar håret mer än tre gånger i veckan. Läs innehållsdeklarationer noggrannt – ibland kan produkter som är märkta med “naturliga” innehålla kemikalier.

Här är några ayurvediska shampon för Vata, Pitta och Kapha:

Oljemassage

En massage av hårbotten med varm olja två gånger i veckan bidrar till att stimulera hårväxt och återfukta hårbotten. Den hjälper dig även att slappna av och befrämjar en god sömn. Du kan använda kokos-, mandel- eller olivolja av bra kvalitet. Det finns även ayurvediska håroljor som innehåller några av de örter som tidigare nämnts:

Applicera lite upppvärmd olja i ditt hår och massera försiktigt in i hårbotten med fingertopparna. Låt det vara kvar över natten om du kan. Om det inte är möjligt så låt verka i minst en timme eller två och shamponera sedan ur det. Använd gärna After oil schampo, som är speciellt framtagen för att tvätta ur överskottet av olja.