Senast uppdaterad 6 May, 2021 av Veda Lila

Ayurvediska tips för friska leder

För att förstå hur vi upprätthåller god hälsa och funktion i lederna tittar vi först lite på deras anatomi och fysiologi ur ett Ayurvediskt perspektiv.

 • Lederna håller ihop benen och är utformade för att ge skelettet rörlighet.
 • Synoviallederna, där ändarna av ben är anslutna med en gemensam hålighet eller kapsel innehåller ledvätska, och medger frihet och smidighet åt våra rörelser.
 • Alla de stödjande vävnaderna, ben, ligament, senor och bindväv är Kapha dosha, medan ledens hålighet, utrymmet där benen möts, är ett element som styrs av Vata dosha.
 • Ledkapseln utgör en behållare för ledvätskan, återigen en Kapha substans, som smörjer ändarna på benytorna och även inrymmer en seg, skyddande beläggning i vilken ledband och senor kan infoga sig själva. Det är genom ledbanden som nervimpulser överförs till musklerna och omvandlas till rörelse, en funktion av Vata dosha.

Friska leder är avgörande för hur vi rör och uttrycker oss genom våra kroppar. Enligt Ayurveda kan en störd Vata dosha skapa obalans i lederna och resultera i smärta och obehag. Oftast drabbas knän, fotleder, armbågar, handleder, fingrar och tår. När det finns en obalans i lederna är det viktigt att urskilja huruvida obalansen är en följd av Ama eller inte.

Ett självtest kan göras med sesamolja. Massera in oljan i leden. Om symtomen förvärras så finns troligtvis Ama närvarande, ett tillstånd som kallas Amavata. Om symtomen däremot lindras av oljemassagen eller förbli densamma är obalans i Vata dosha den troliga orsaken. Vi kan även rekommendera ett besök hos din ayurvediska hälsorådgivare för att tydligare klargöra din specifika situation.

Den torra kvalitén hos Vata kan vid obalans undergräva den smörjande kvaliteten hos Kapha och ledytorna blir då lätt grov och spröda. Vanliga symptom på Vata-obalans i lederna är torrhet, knakningar och knäppningar, tics och musklerspasmer. Några vanliga orsaksfaktorer är oregelbundna matvanor och en oregelbunden livsstil, konsumtion av alltför många torra livsmedel, överdriven motion och ett boende i kallt och torrt klimat. Även vårt inträde i Vata-fasen av livet, runt 55 år, innebär att Vata dosha ökar i hela kroppen. Under årets Vata-period hösten, när temperaturen sjunker och vinden börjar blåsa, kan symtomen också förvärras.

Några råd för att balansera Vata-överskott i lederna

 • Försök att upprätthålla en regelbunden dygnsrytm och sov och vakna vid ungefär samma tidpunkter varje dag.
 • Ge dig själv en ”Abhyanga” oljemassage varje kväll. Välj ekologisk sesamolja eller Vata massageolja.
 • Massera ömmande och stela leder med AyurFlex.
 • Ät en kost som balansera din Vata och ät på regelbundna tider.

Amavata

Vid ett tillstånd av Amavata lämnar Ama mag- och tarmområdet och cirkuleras runt i kroppen av en stressad och dysfunktionell Vata. När den interagerar med Kapha i ledkapseln förlorar ledvätskan sin högviskösa kvalitet och ändras till ett klibbigt och toxiskt ämne. Den kan därpå börja blockera de kanaler i kroppen som transporterar näringsämnen till vävnaderna och orsaka disfunktion i leden.

Immunsystemet kan också börja attackera den Ama som lagrats i lederna och orsaka en inflammation i slemhinnan. Den inflammerade vävnaden resulterar i symptom av överskottsvärme, rodnad, smärta, stelhet och svullnad, och om den är akut och inte behandlas kan den leda till ett kroniskt tillstånd. Obehandlad kronisk inflammation kan i sin tur leda till degenerativa Reumatiska sjukdomar.

De främsta orsakerna till ackumulering av Ama är naturligtvis en olämplig kost (mat som är tung att smälta, såsom stekt mat, hårda ostar, kött, matrester, skräpmat och bearbetade livsmedel samt kall mat och dryck – såsom glass, iskallt vatten och mat direkt från kylskåpet), överdriven fysisk aktivitet, utmattning på grund av överarbete, extrem oro, överdriven användning av alkohol samt miljögifter. Vistelse i kalla och fuktiga klimat ökar också risken. Vid ett tillstånd av Amavata, bör du avlägsna de direkt orsakande faktorerna och söka rena kroppen från Ama.

Råd för att minska Ama och återställa balansen vid Amavata

 • Favorisera varm, närande och lättsmält mat. Prova gärna den Ama reducerande maträtten Kitchari – basmatiris med mungbönor.
 • Inkludera ghi och olivolja i din kost. Undvik i absolut största mån att äta mat som stekts i vegetabiliska oljor.
 • Undvik vitt socker och alkohol. Använd obehandlad honung för att försiktigt rensa bort Ama.
 • Undvik mejeriprodukter, särskilt glass och ost.
 • Applicera ett tunt lager av ricinolja på ömmande leder och håll de varma för att minska inflammationen och ytterligare rensa Ama.
 • Håll din tarm ren och töm den regelbundet. Tag gärna Triphala med ros.
 • Drick små klunkar av Ama-te, ingefärsjuice och varmt vatten under dagen.
 • Utöva med fördel djup bukandning (Full Yogi Breathing). Även Ujjayi- och Nadi Shodana Pranayama hjälper att försiktigt förflytta gifter ut ur kroppen.
 • Meditera helst dagligen för att uppnå en ökad klarhet och ett djupare lugn. Använd med fördel Frankincens (olibanum) Aromaolja för att förstärka effekten av din meditation.
 • Försök att uppmärksamma dina eventuella psykologiska blockeringar och oförlösta känslor. Ledproblem kan symboliskt sett ses som ett tecken på att man motsätter sig förändring och rörelse framåt.

Växtbaserade kosttillskott för att lindra ledbesvär

Här är några av de mest rekommenderade växtbaserade kosttillskotten för att lindra ledbesvär och upprätthålla en generellt god funktion i leder och muskler:

Shallaki, Boswellia Serrata, en kåda som utvinns ur ett indiskt träd besläktat med Myra och som inom Ayurveda har använts för att behandla ledbesvär i tusentals år. Den har även använts över stora delar av Euroasien under ett flertal namn (Frankincens och Olibanum). Den har nu också upptäkts av den allopatiska medicinen som har identifierat att ”Boswelic Acis” har förmåga att binda vid ett enzym som går under beteckningen ”Åldrandets Enzym”. Enzymet som kallas 5-lipoxigenas (5-LOX) är ansvarig för en allmän degenerativ reaktion i kroppen och spelar stor roll vid problem relaterade till hjärta, leder, njurar, lungor, kognition, blodsocker och immunförsvar.

Guggul, Commiphora Mukul, är också det en kåda som utvinns ur ett närbesläktat indiskt träd. Ett antiinflammatoriskt och stark renande preparat med föryngrande egenskaper. Guggul används inom Ayurveda för behandling av reumatiska problem och Gikt, kroniska hudproblem och problem med andningsvägar, mag- och cirkulationssystem. Guggul är en komplex ört som innehåller fyra av sex smaker – bitter, skarp, sammandragande och söt. Den är särskilt användbar för att balansera Vata och Kapha utan att påverka Pitta. Allopatisk forskning validera idag många av de traditionella användningsområdena för Guggul.

Gokshura, Tribulus terrestris Linn, en antiinflammatorisk och antibakteriell ört som inom Ayurveda länge använts för bl.a. vid njursten, reumatiska problem, ischias och ödem.

Trikatu – (Ingefära, Svartpeppar och Pippali) – kraftfullt matsmältningsfrämjande, hjälper till att bränna Ama och slem och främjar cirkulationen.

Guduchi, Tinospora cordifolia – även känd som Amrit eller ”oförgänglighetens nektar”. Den är en av de mest uppskattade örterna i det ayurvediska apoteket. Som enligt de vediska myterna skapades av gudarna för att ge just odödlighet. Även om den moderna vetenskapen inte har kunnat bekräfta dessa egenskaper så stödjer ett växande antal studier Guduchis roll som en potent ört som ökar kroppens motståndskraft mot stress.

Triphala (Amalaki, Bibhitaki och Haritaki) – de tre frukterna är tillsammans ett renande och helande ayurvediskt universalmedel.

Ashwagandha, Withania somnifera, är en av de mest vitala örterna i det ayurvediska apoteket och har sedan urminnes tider använts för en mängd ordinationer. Den är mest känd för sin återställande förmåga och på Sanskrit betyder namnet “lukten av häst”, vilket indikerar att örten ger kraft och styrka som hos en hingst och den har traditionellt ordinerats för att stärka immunförsvaret efter sjukdom. Ashwaganda kallas i många sammanhang för “indisk ginseng” på grund av sina föryngrande egenskaper.

Gurkmeja – en antibakteriell och kraftfull blod renare med antiinflammatoriska egenskaper.

Observera att de rekommendationer som presenteras här är av generell karaktär och kan vara till nytta för var och en av oss när vi känner av stelhet, rodnad eller smärta i våra leder. Under vissa omständigheter kan dock en ayurvedisk hälsorådgivare ge andra rekommendationer, individuellt anpassade för dig.

Njut av dessa ayurvediska råd, viss om att du är på väg mot hälsosammare och stärkta leder.

VEDA 2240 – Veda 2240 är ett av våra mest kraftfulla vata-balanserande preparat (balanserar främst under-doshan vyana vata). Det är ett traditionellt ayurvediskt preparat som balanserar överskott av vata i fysioloigin, särskilt i leder och muskler.

”Stöd dina ben och leder och de stödjer dig.”