Senast uppdaterad 24 March, 2019 av Veda Lila

Bli fri från allergier

Vad är allergier enligt Ayurveda? Man stöter ofta på folk som säger att de ska gå till doktorn därför att de har en allergi mot alla möjliga saker. Men de flesta frågar sig dock inte vad en allergi egentligen är.

Allergi är en reaktion

Allergi är egentligen inte en sjukdom, utan det är en reaktion på något för kroppen främmande ämne. Om vi äter något som inre är färskt kan kroppen reagera med diarré eller kräkningar, vilket är en naturlig “allergisk” reaktion mot ett för kroppen främmande/skadligt ämne som den inte kan ta hand om på ett naturligt sätt. Det vill säga spjälka och metabolisera och omvandla till energi och friska celler.

Om vi får i oss en bakterie eller något främmande ämne och börjar nysa vill vi kanske vill behandla nysningarna med något läkemedel, men det här är kroppens reaktion för att hantera främmande ämnen som kommit in i kroppen. Det är en skyddsmekanism som vi brukar kalla för en allergi, en allergisk reaktion.

Vi kan föreställa oss 10–15 personer, som befinner sig i samma rum. Varför börjar inte alla att nysa, få rinnande ögon eller börjar må illa? Här kommer Ayurveda in. Enligt Ayurveda är det den inneboende balansen, styrkan, immuniteten och kroppens förmåga att hantera främmande ämnen som gör skillnaden. 

Vikten av en bra matsmältning

Allergi enligt Ayurveda handlar om din kropps immunitet, som är resultatet av en bra matsmältning, så när en allergi uppstår är det enligt Ayurveda vanligen något problem med hur bra vi smälter maten.

Betydelsen av en balanserad Agni, det vill säga en balanserad förbränning eller matsmältningseld, är mycket central.

Om Agnin (matsmältningselden) är i obalans kommer det att ackumuleras Ama (slaggämnen) som sedan börjar cirkulera i kroppens kanaler. Sakta men säkert blockeras dessa kanaler och Ama börjar gradvis byggas upp i kroppens olika vävnader. Enligt Ayurveda detta den bakomliggande mekanismen till de flesta sjukdomar, och inte minst alla allergier som idag allt fler människor drabbas av. 

Preparat vid allergier

Det finns många ayurvediska preparat som kan hjälpa vid allergier. Här är några populära och vad de innehåller och dess effekter. 

MP 16 

En näsolja som kan hjälpa till att stoppa allergener att komma in i kroppen. Dagligen och regelbundet användande av denna ayurvediska näsolja kan hjälpa till att förebygga allergisk rinit, bronkit, astma, bihåleinflammation, övre luftvägsinfektion, nysningar och hosta. Dessa åkommor är påfrestande och påverkar vår immunitet och därmed även vårt mentala välbefinnande.

I kombination med andra preparat kan den även hjälpa mot astmaattacker.

Den har sesamolja som bas och innehåller även getmjölk samt flertalet ayurvediska örter.

MA 1405

Ett preparat som är bra vid allergisk snuva som man kan drabbas av under vintern och vid årstidsväxlingar. Huvudingrediensen är tulsi (helig basilika) som bland annat stärker immunförsvaret och balanserar Kapha. Den tar även bort slem från luftvägarna. 

Övriga ingredienser:

Kandisocker (rock sugar) balanserar både Kapha och Pitta. Detta socker framställs på ett naturligt sätt och hjälper till att förse cellerna med örterna.

Vanshlochan (bamboo manna) är kisel som finns naturligt i bambu och hjälper vid problem med luftvägarna samt tar bort överskott av Kapha. Det används i många vanliga produkter för luftvägarna och lungorna och vid infektioner i dessa.

Pippali (långpeppar) är en värmande ört som balanserar Kapha.

Lakrits som är speciellt bra vid andningsproblem.

Inula racemosa är en alpin ört som används i MA 1405 för dess värmande effekt.

Ingefära är en väldigt populär ört vid hosta, förkylning och allergisk snuva och är värmande.

Ceylon kanel är en antimikrobiell ört som även den har en värmande effekt.

Den här kombinationen av örter som stärker immunförsvaret och balanserar Kapha är stark och effektiv vid allergisk snuva och säsongsinfluensa.

MA 634

En olja med örter som blandas med hett vatten och därefter inhalerar man ångan. Hjälper när man lider av nysningar, allergisk snuva och när det är mycket slem i luftvägarna.

Det är en blandning med eteriska oljor av kamferträd (Cinnamomum camphora), kryddnejlika, pepparmynta, fänkål, eucalyptus och kanel.

MA 251

Används vid kraftig förkylning, astmatisk typ av hosta samt svår hosta. Den har trots sin enkla kombination av örter visat sig hjälpa vid astmapatienter.

Innehåller Pistacia integerrima, som är en typ av gallbildning som finns på pistaschträd. Den innehåller många olika typer av alkaloider och fytokemikalier.

Andra ingredienser:

Lakritsrot (Glycyrrhiza glabra) som är rogivande och hjälper vid problem med luftvägarna. Den är även avslappnande för musklerna i halsen.

Kali Musali (Curculigo orchioides) har en stärkande och återuppbyggande effekt.

Kshirvidari (Ipomea digitata) är återuppbyggande, vitaliserande och stärker upp kroppen.