Senast uppdaterad 24 September, 2020 av Veda Lila

Ta hand om dig under förkylningstider

Den ayurvediska synen på immunsystemet grundar sig på teorin beej-bhumo (frö och land). Det innebär att när jorden är bördig och näringsrik, så gror fröna, och växer sig starka. När jorden å andra sidan är karg och näringsfattig är det få frön som gror, och de som gör det blir svaga.

I jämförelsen ovan är jorden vår kropp, fröna är virus, och bördigheten är Ama – det vill säga gifter som produceras på grund av rubbningar i matsmältningen och ämnesomsättningen, orsakade av en svag eller störd Agni (matsmältningseld).

När kroppen innehåller Ama blir den en mer eller mindre bördig grogrund för olika typer av infektioner, Ama blir som näring eller gödsel för de bakterier och virus som vi utsätts för. Ojas å andra sidan är resultatet av en god matsmältning, det vill säga en balanserad Agni och är en viktig, faktisk avgörande faktor för att hjärnan och kroppen ska fungera optimalt. När kroppen fungerar som den ska ökar motståndskraften mot infektioner. Det är alltså fokus på styrkan hos värden (kroppen), inte på gästen, det vill säga viruset eller bakterien (eller vad vi kan exponeras för). På det sättet har vi makt att påverka vår egen inre styrka och motståndskraft.

Kunskapen och många av de metoder som finns inom Ayurveda hjälper dig att minimera Ama och maximera Ojas i kroppen. Vedisk vetenskap erbjuder dessutom en mängd tekniker för bättre hälsa och ett starkare immunförsvar för individen, vilket har stor betydelse för hela familjen och även samhället som helhet. Nu under hösten kan vi behöva stärka vårt immunförsvar så vi klarar av att hantera den kalla årstiden bättre.


Kryddor kan vara till stor hjälp vid förkylning, matsmältningsproblem och för detox.

Förkylningste

  1. Tag en kopp kokt vatten (ca 2.5 dl).
  2. Tillsätt 1/4 tsk mald ingefära, 1/8 tsk svart peppar och 1/2 tsk ajwainfrön.
  3. Låt det dra ca 15 minuter. När det svalnat till 40 grader tillsätt 1 tsk honung och 2 tsk pressad citron.

Drick 2 koppar dagligen under förkylningstiden, morgon och kväll.

Agni (“matsmältningselden”) kan då förbränna de slaggämnen som ligger deponerade i kroppens vävnader.

Detoxte

Koka 8 dl vatten 15 min med 1/2–1 tsk mald ingefära och 1 tsk mald spiskummin, häll i termos och drick under dagen, några klunkar då och då i ca 3 veckor.

Ört- och mineraltillskott

För att ört- och mineralpreparat ska vara effektiva måste du först ta itu med överskottet av ama. Det bästa tillfället att börja med Amrit Kalash är precis efter en rengöring. Amrit Kalash är ett utmärkt tillskott om du vill bygga upp vitaliteten och stärka immunförsvaret. Nektarpasta (MA4) är bra för alla aspekter av matsmältningen – för de tretton olika agni som sköter matsmältning, upptagning och ämnesomsättning.

MA 631 är ett Maharishi Ayurveda-tillskott som främjar den naturliga motståndskraften mot virusinfektioner. Meda-tabletter kallas även Rasayana för män. De består av en känd rasayana som innehåller 33 olika örter och mineraler. Huvudingrediensen är den mystiska substansen shilajit, ett ämne som sipprar ut ur bergsprickor men som egentligen kommer från en växt. I ayurvediska texter lovordas shilajits immunstärkande effekter för både män och kvinnor, gamla som unga. Det tar dock över tre månader att bereda shilajit för att substansen ska vara riktigt verksam.

Ytterligare örttillskott

För den kalla årstiden (MA 1404) ger näring till kroppens naturliga immunförsvar. Preparatet hjälper till att reglera vätskebalans och slemproduktion i lungor och bihålor, avlägsna shleshma från lungorna och rensa bort ama från kanalerna i det lilla kretsloppet. Det bidrar till immunförsvaret och avlägsnar gifter som försvagar motståndskraften.

Du kan även dricka varmt immunstärkande te, som Kapha te, två gånger om dagen, tillsammans med eller efter måltid. Örterna i detta termogena te hjälper genast till att balansera Kapha.

Om huvudet känns tungt och överbelastat kan du använda aromaoljan Breathe Easy. Den hjälper till att skapa balans och rensa bihålorna.

Prana Rasayna-tabletter och För den kalla årstiden-tabletter är örttillskott som främjar immunförsvaret. Du tar dem för att förebygga andningsproblem.

Prana rasayana-tabletter ger stöd för de övre luftvägarna och främjar kroppens naturliga motståndskraft mot förkylning. Breathe Easy hjälper till att rensa kanalerna så att kroppen kan tömmas på shleshma. Preparatet stärker matsmältningselden, balanserar produktionen av fukt och slem, förbättrar motståndskraften vid låga temperaturer och förbättrar biotillgängligheten och cirkulationen för viktiga näringsämnen.

Glöm inte din dagliga ayurvediska sesamoljemassage före badet. Den dagliga massagen är viktig eftersom den öppnar kroppens kanaler, stimulerar matsmältningen och avlägsnar gifter från kroppen. Dessutom är den lugnande för alla kroppstyper. Massage fungerar särskilt lugnande för kroppstypen Vata, som sitter i huden. Dessa faktorer gör massage till en livsviktig terapi som stärker immunförsvaret och förebygger andningsproblem. (Observera att massage inte rekommenderas om du redan lider av hosta eller obalans i luftvägarna. Massage kan i det läget driva ama djupare in i systemet. Kvinnor bör även undvika helkroppsmassage under menstruation.)

Massageoljorna Vata, Pitta och Kapha bereds med örter så att de oljelösliga ingredienserna kan absorberas av huden tillsammans med oljan och hjälpa till att balansera den aktuella kroppstypen.

Vad du mer kan göra

Näs och bihållesköljare (Neti) härstammar från Yogatraditionen i Indien. Den rekommenderas idag av både läkare och och naturläkare. Den är ett enkelt och tidstestat verktyg för personlig hygien som vem som helst med fördel kan använda.

Näsan är kanske det organ som vi använder mest. Den har direkt kontakt med våran yttre omgivning. Näsan måste filtrera damm, pollen och många luftföroreningar som vi inte ser och ofta inte ens känner lukten av.

  • Renar successivt näsgångar och bihålor.
  • Avlägsnar föroreningar, damm, bakterier/virus, pollen mm från näsborrarna.
  • Har en slemreducerande och cirkulationsbefrämjande effekt.
  • Befrämjar långsiktigt avgiftning av hela kroppen.