Garam masala

Garam masala är faktiskt en kryddblandning. De flesta traditionella garam masala-recept inkluderar kryddor som svartpeppar, kanel, koriander, kryddnejlika, spiskummin, muskot och kardemumma.

Medan namnet betyder “het kryddblandning”, så är garam masala inte alltid kryddig. Det “heta” avser det faktum att de enskilda kryddorna som den består av, anses vara “värmande” för kroppen, vilket innebär att de alla har förmågan att öka kroppens ämnesomsättning.

Många av de kryddor som används i garam masala har många hälsofördelar. Till exempel kan svartpeppar vara bra vid inflammationer och matsmältningsproblem, medan kanel och kardemumma kan vara bra för diabetiker

Ibland kallas den “den magiska kryddan”, och dess sammansättning kan variera från region till region, och från ett hushåll till ett annat.

Vad är Garam Masala?

Indisk mat kan vara ett äventyr, och Indiens maträtter har en omisskännlig och unik kvalitet, på grund av de färgrika och intensiva smakerna, där garam masala har en central plats.

“Garam masala” kommer från två indiska orden: “garam”, vilket betyder “het” och “masala”, som betyder “kryddblandning.” Den anses ha sitt ursprung i norra Indien.

Överraskande nog är garam masala inte direkt het. Dess smak är snarare varm och aromatisk snarare än het, som vissa curryblandningar. Den “heta” komponenten i denna kryddblandning, kan hänvisas till det faktum att kryddorna som den består av, anses ha en värmande effekt på kroppen, vilket betyder att de har förmågan att öka ämnesomsättningen.

Som nämnts ovan kan denna blandning tillverkas på olika sätt. den traditionella garam masala-ingredienser inkluderar:

 • Koriander
 • Spiskummin
 • Kardemumma
 • Kryddnejlika
 • Muskot
 • Svartpeppar
 • Lagerblad
 • Ceylonkanel

Andra varianter innehåller vitlök, ingefära, fänkålsfrön, lagerblad, bockhornsklöver, tamarind, senapsfrön, stjärnanis, mace och Malabar. Garam masala används antingen som det är, eller tillsammans med andra kryddor. Denna blandning är ofta förkokt innan den används, vilket öppnar upp, och fördjupar aromen i kryddorna.

Garam masala jämförs ofta med currypulver. Ordet ”curry” tros vara en brittisk benämning från 1700-talet, och att den curry som de flesta västerlänningar känner till, kallas helt enkelt ”masala” i Indien – deras dagliga kryddblandning.

Kryddorna i Garam Masala och deras hälsofördelar

Att smaksätta din mat med örter och kryddor är ett enkelt sätt att uppgradera näringstätheten, i dina måltider, utan att lägga till några kalorier. Många av de kryddor som används i garam masala positiva hälsoeffekter.

Här är några exempel:

 1. Svartpeppar – känd för sina antiinflammatoriska och matsmältningsstärkande egenskaper. Svartpeppar innehåller en aktiv förening som kallas piperin. För den som vill minska sin midjestorlek och sitt kroppsfett, samt att upprätthålla optimala kolesterolnivåer, kan piperin vara fördelaktigt, på grund av dess förmåga att hämma bildningen av nya fettceller.
 2. Kanel – Detta väldoftande krydda, har visat sig vara fördelaktigt för diabetiker eftersom det kan bidra till att minska blodsockernivån och förbättra insulinresistensen. En studie från 2003 publicerad i tidskriften Diabetes Care uppgav att:
 3. 1, 3 eller 6 gram kanel per dag minskar serumglukos, triglycerid, LDL-kolesterol och totalt kolesterol hos personer med typ 2-diabetes … och kommer dessutom att reducera riskfaktorer som är förknippade med diabetes och hjärt-kärlsjukdomar. ”
 4. Kryddnejlika – En studie från 2008 publicerad i Journal of Medicinal Foods avslöjade att det finns en direkt korrelation mellan antioxidantinnehållet i vissa extrakt från kryddor och örter och deras förmåga att blockera AGE vilket i sin tur hjälper till att minimera risk för hjärtsjukdomar och hämma för tidigt åldrande. Av 24 testade örter och kryddor rankades kryddnejlika som de mest potenta.
 5. Kardemumma – Studier visar att kardemumma, som är relaterad till kanel, kan hjälpa till att optimera dina insulin- och kolesterolnivåer, och hjälpa till att sänka blodsockernivåerna. Det har också antimikrobiella och antiinflammatoriska egenskaper, som hjälper till att främja bättre metabolisk funktion, och samtidigt skapa lugn i mag- tarm systemet