Senast uppdaterad 27 January, 2021 av Veda Lila

Garam masala

Garam masala är en indisk kryddblandning som används i både vegetariska och icke-vegetariska rätter. Garam masala innehåller ett antal aromatiska kryddor som mals i specifika mängder, och som sedan lagras i lufttäta behållare.

Indierna har vuxit upp med och smaksätter nästan alla rätter med garam masala.  Det finns inget standardrecept för garam masala, eftersom varje indiskt hushåll förbereder masala enligt sin egen smak och tradition.

Oavsett vilket recept du följer för att göra din egen garam masala är kryddblandningen en av de mest älskade i det indiska köket och har också många hälsofördelar.

Positiva effekter

Här är några av de positiva effekterna med garam masala som kan vara bra att känna till:

1. Stärker matsmältningen. Den största fördelen med att lägga garam masala till maten är att den stimulerar aptiten, och ökar förbränningen genom att främja ökad produktion av magsaft i magsäcken. Kryddnejlika och spiskummin håller matsmältningsbesvär i schack. Kryddnejlikan hjälper till att förhindra surhet, och sura uppstötningar. Att lägga till svartpeppar och kardemumma till din garam masala hjälper  matsmältningen genom att stimulera Agni, som förbränningselden kallas inom Ayurveda.

2. Ökar ämnesomsättningen. Kryddorna i garam masala är rika på fytonäringsämnen, som hjälper till att öka ämnesomsättningen. Svartpeppar är särskilt bra för att ge en boost till ämnesomsättningen. Dessa ingredienser är också rika på mineraler, vilket är befrämjande för funktionen hos kroppens olika organ.

3. Garam masala är full av antioxidanter, som hjälper kroppen att förebygga och bekämpa inflammationer,  men också bra vid olika typer av hudproblem.

4. Motverkar uppblåsthet. Garam masala har karminativa egenskaper, och bortsett från att öka förbränningen, hjälper den också till att minska problem med uppblåsthet, kolik och gaser i tarmen, men motverkar också illamående.  Ingredienserna i kryddblandningen hjälper till att hålla hela mag-tarmsystemet i balans.

5. Kryddnejlikan och kardemumman i garam masala är bra för att motverka dålig andedräkt.

Om man lider av specifika problem, som till exempel magkatarr eller magsår, så kan vissa kryddor i garam masala vara irriterande för magslemhinnan och tunntarmen, främst då svartpeppar, men även spiskummin och kanel för de som är extra känsliga. Prova dig fram, och känn efter hur magen reagerar. Garam masala är en mycket balanserad blandning, som de flesta brukar tolerera, men som också kan balansera även känsliga magar.

Recept på Garam masala

(Vi rekommenderar ekologiska kryddor)

4 msk korianderfrön
3 msk spiskumminfrön
2 msk svart peppar (hel eller mald)
2 msk kardemummakärnor (hela)
2 msk mald kanel
1 tsk muskotnötpulver
1 tsk kryddnejlika hel

Mal alla ingredienser fint i en kaffekvarn/kryddkvarn. Förvara i en  burk med lock.