Senast uppdaterad 30 September, 2021 av Veda Lila

Hur man balanserar vata

Vata-dosha betraktas som den “viktigaste” av doshorna på grund av att den kan bringa Pitta och Kapha ur balans. Den representerar luftelementet (rörelseenergi) som kan vara störande och gör det svårt för oss vara grundade, och bibehålla vårt lugn. Den för oss bort från de tyngre elementen som upprätthåller vår existens. Pitta (eld) och framför allt Kapha (vatten) är mer stabila, (men de har sina egna tendenser till sjukdomar). Vata-dosha är kopplad till många obalanser, inklusive tillstånd som kommer av att vi blir äldre (Vata-åldern börjar efter cirka 50), svag immunitet, kraftlöshet och nervösa och psykiska störningar av alla de slag. Den trycker på de andra två doshorna som inte kan röra sig av egen kraft. Hög Vata resulterar i bl.a smärta, kraftlöshet, oro, nervositet och de så gott som alla sjukdomar kopplade till nervsystemet. De flesta kroniska och degenerativa sjukdomarna beror på obalans i Vata.

Vår tids snabba informationsteknologi har gett upphov till nya obalanser, främst orsakade av för hög Vata. Vi blir ständigt bombarderade med stimulis som kan vara störande, från mobiltelefoner, surfplattor och datorer till det ständiga mediabruset som även finns på offentliga platser. Allt detta ökar denna doshas tendens att reagera med stress och oro. Vi använder även mer läkemedel vilket belastar vårt nervsystem, torkar ut, och stör vår organiska jämvikt. Dessutom är vi ofta på språng, flyttar, byter bostäder,  byter partners osv. Vi har mer sällan regelbundna måltider, ofta med snabbmat och processade livsmedel, som saknar naturlig näring. Utöver detta innebär vår moderna livsstil ofta mycket resande, övertidsarbete och att vi har tendenser att överdriva det mesta. Allt det här skapar en perfekt grogrund för Vata att öka både fysiskt och psykiskt.

Fysisk problem som oregelbunden matsmältning, rubbad tarmfunktion, torr hud, artrit, låg immunitet, utmattning och kraftlöshet, kan relateras till främst obalans i Vata dosha. När vi lider av sömnlöshet, mardrömmar, rädsla, oro, stress, ensamhet, kraftlöshet och överkänslighet, så är även det ett uttryck för Vata. Sådana här problem, som är relaterade till denna dosha, ökar också när vi blir äldre.

Behandling av Vata dosha idag

För att motverka hög Vata krävs först och främst en rik och näringsrik kost med regelbundna lagade måltider och milda kryddor för att hjälpa matsmältningen. Hela korn, bönor och dhal, rotfrukter, frön, nötter och naturliga icke-processade mejeriprodukter. Det är viktigt att spendera tid utomhus i naturen och få frisk luft, samt lättare motion, och att se till att komma i säng i tid. Viktigt med vila med kvalitet, och avkopplande vilsam semester och kanske yoga-retreater.

Det finns många ayurvediska stärkande örter för att sänka denna dosha som t.ex Ashwagandha, Shatavari, Jatamamsi, Calamus och Shankha pushpi. Dessa används i olika ayurvediska preparat som Chyavanprash eller Shatavari ghee och Brahmi ghee. Det ayurvediska preparatet Triphala minskar Vata i tjocktarmen som är denna doshas huvudsäte. De som har Vata som huvudkonstitution behöver öka sin Ojas eller primära vitala energi med hjälp av ovanstående örter.

För sinnet, nervsystemet och benstomme är örter som Ashwagandha, Calamus och Brahmi också bra, men används bättre som medicinska oljor som Brahmi ghee, Balashwagandha tailam eller Dhanvantaram tailam som appliceras varm och rikligt på kroppen, inklusive huvudet, nacke, öron, rygg och leder. En enkel Shirodhara med sesamolja kan vara mycket bra. Speciella Ayurvediska lavemang (bastis), oavsett om det är för rening eller för näring kan vara mycket välgörande. Vata-personer mår bra av daglig oljemassage, särskilt före sängåendet.

Lugn Yoga är bra samt långsam och djup pranayama utan ansträngning mellan andetagen. Chanting, meditation och Yoga Nidra är väldigt bra för att balansera Vata. Bra näring och oljemassage är dock ett måste för att hålla denna dosha jordad.

De flesta problem med Vata börjar i sinnet med oro och obeslutsamhet och oförmåga att behålla lugnet. Vata-typer mår bra av att regelbundet, varje dag praktisera övningar som ger stillhet, lugn och sinnesro. Vi får aldrig låta världen bli större än vår egen inre natur.

Vi behöver inte ständigt reagera på allt som händer i världen. Det vi mest av allt behöver är att praktisera meditation, och öka vår mottaglighet för högre medvetandetillstånd. Vår värld kan verka för mycket för oss att hantera, med för många saker att göra, för mycket ansvar, stress och utmaningar. Men vi kan alltid vända oss inåt och gå bortom det. Vata-personer behöver komma i kontakt med medvetandets inre harmoni, bortom orostankarna. Detta är möjligt eftersom Vata ger oss en känsla av att verkligheten ligger bortom den materiella världen.

Produkter vi rekommenderar som balanserar Vata