Senast uppdaterad 27 August, 2018 av Veda Lila

Konsten att kamma håret

Skönhet kommer inifrån och det gäller även håret. För ett friskt och glänsande hår är det viktigt med en bra sund kost och stresshantering. Att välja naturliga ayurvediska shampon är också en bra strategi. Men det finns en sak man kanske inte alltid tänker på, och det är hur man kammar eller borstar håret, och med vad.

Många experter menar att man genom att kamma håret kan skapa ett hälsosamt, mjukt hår med volym och lyster. Ett gammalt talesätt säger att man ska kamma håret 100 gånger innan man går till sängs på kvällen, och det ligger mycket i det. 

Vi rekommenderar att man väljer en träkam gjord av träslaget neem. Neem är känt för flera olika hälsoeffekter och används flitigt inom Ayurveda. Den är bland annat antibakteriell och antiinflammatorisk.

Att kamma håret med en träkam av neem sägs hjälpa vid mjäll och infektioner i hårbotten samt vid håravfall. När det gäller håravfall är massage ett bra sätt att öka blodcirkulationen och stimulera hårväxt och att kamma håret på rätt sätt är även det en form av massage.

Hårbotten innehåller blodkärl som ger näring till håret. Majoriteten av dessa blodkärl är lokaliserade på baksidan av huvudet. Genom att kamma håret stimulerar man hårbotten och ökar blodcirkulationen vilket befrämjar hårväxten.

Andra fördelar med att kamma håret med en träkam:

  • Det blir ingen statisk elektricitet, som det kan bli när man kammar håret med kam av metall eller plast. Hår som är laddat med statisk elektricitet är väldigt känsligt och kan skadas.
  • Enligt gammal kunskap är det i huvudet som de inre energierna strålar samman och enligt kunskapen om chakras kan energierna här påverka den allmänna hälsan. Att kamma håret kan balansera både de inre och de yttre energierna och hjälpa till att skapa hälsa och välbefinnande.
  • Hårbotten producerar naturliga oljor som återfuktar och ger näring till håret, men om dessa oljor stannar kvar på hårbotten kan de dra åt sig smuts och föroreningar som gör att håret kan se livlöst och platt ut. Oljorna distribueras däremot jämnt om man drar en träkam på hårbotten och genom håret, och detta gör att håret även får en vacker lyster, samt att det ger näring till håret vilket även det befrämjar hårväxten.

Så här kammar du håret

Att kamma håret är ingen stor konst egentligen. Börja med att kamma håret med kraftiga och långa drag framifrån och bakåt, bakifrån och framåt. Och därefter från ena sidan till den andra, och upprepa på andra sidan. Kamma håret varje kväll före sänggåendet.

Flera olika träkammar av neem

I webbshoppen har vi flera olika träkammar av neem: