Senast uppdaterad 13 August, 2018 av Veda Lila

Manjistha

Manjistha (Rubia cordifolia) är den mest väsentliga blodrenaren inom Ayurveda. Den tar bort överskottsvärme och naturliga gifter från blodet och hjälper till att stödja en frisk och klar hy. Den är en av de mest lugnande örterna för Pitta och används för att stödja korrekt funktion av lever och njurar. Manjistha är också utmärkt för att minska överskott av Kapha. Den hjälper till att upprätthålla rena kanaler i kroppen och stödjer ett hälsosamt flöde av blod och urin *.

Manjisthas effekter

 • Tar bort naturliga gifter och överskottsvärme från blodet *
 • Stöder frisk hud och en fin hy *
 • Stöder korrekt funktion av levern och njurarna *
 • Minskar Pitta och Kapha *
 • Upprätthåller rena kanaler i kroppen och stödjer ett hälsosamt flöde av blod och urin *

* Effekter kan variera från olika individer

Manjistha för att åtgärda stagnation och blockering i lymfsystemet

När du är stressad så är lymfsystemet det första systemet i kroppen för avgiftning (detox) som fungerar sämre eller blir tilltäppt.

Många hälsoproblem kan spåras till ett trögt eller stillastående lymfsystem, vilket fungerar ungefär som ett avlopp när det blir blockerat. Denna blockering skapar en ansamling av avfall som sedan börjar cirkulera i hela kroppen, framförallt lokaliserat till områden som är känsliga eller som tidigare blivit överbelastade.

Kroppens vävnader bildas genom sju steg

Enligt Ayurveda bildas kroppens vävnader genom sju steg. Det du äter och dricker processas ett steg i taget genom sju lager av vävnader.

De två första vävnadslagren är Rasa (lymfa) och Rakta (blod). När kroppen blir överbelastad och inte kan avgifta ordentligt så tar lymfa och blodvävnad den första smällen. När dessa fungerar sämre så får inte de andra fem vävnadslagren den näring dessa behöver, eller de skapas utifrån felaktigt bildad vävnad.

De sju vävnadslagren, eller dhatus, är:

 1. Rasa, lymfa och flytande näring
 2. Rakta röda blodkroppar
 3. Mamsa muskler
 4. Medha fett och hormoner
 5. Asthi ben och bindväv
 6. Majja nerver och benmärg
 7. Sukra reproduktiv vävnad, ägg och sperma

När ansamlingen i ditt ”avloppssystem” är åtgärdat så kommer kroppens egen självläkande kraft tillbaka.

Ett viktigt första steg för att åtgärda symptom och obalanser i de nästkommande fem nivåerna av vävnadsbildning är att åtgärda stagnation och blockering i lymfsystemet och i bildandet av blod.

Vad man kan göra

När kanalerna i lymfsystemet är blockerat brukar Manjistha (Rubia cordifolia) vara ett bra val. Det är ett rött pulver som är en kraftfull blod- och lymfrenare.

Om du misstänker att du har ett tilltäppt lymf- eller blodsystem kan du prova nedanstående i 1–3 månader, vilket kan komma att göra stor skillnad.

Före måltider, 3 ggr per dag:

Tag 1 tablett Triphala.

15–30 minuter efter måltider, 3 ggr per dag:

Tag 1/2–1 tsk Manjistha-pulver med lite varmt vatten tillsammans med en halv tesked Ekologisk Gurkmeja och 1–2 tabletter Guggul.