Senast uppdaterad 19 February, 2019 av Veda Lila

Triphala har prebiotiska egenskaper

En ny studie visade att Triphala främjar tillväxten av friska bakterier som bifidobacterium och lactobacillus acidophilus. Förutom att främja vänliga bakterier, såg detta traditionella ayurvediska örtpreparat även till att hämma tillväxten av ohälsosamma bakterier.

Positiva studier om farmakologiska effekter av Triphala

“Det finns så många positiva studier om farmakologiska effekter av Triphala, men ingen har tittat på hur Triphala påverkar mikrobiomet”, säger Robert Keith Wallace, Ph.D., som tillsammans med sin fru och medförfattare Samantha Wallace skrev Gut Crisis: Hur kost, probiotika och vänliga bakterier hjälper dig att gå ner i vikt och läka din kropp och ditt sinne. “Det är intressant, eftersom mikrobiomet är i tjocktarmen som också är sätet för Vata. Så om du kan göra något för att positivt påverka mikrobiomet så påverkar du alla typer av Vata-obalanser. Det är ett helt nytt sätt att se på Triphala.”

Vi bär alla inom oss en mängd “bra” bakterier i våra tarmar; denna koloni är känd som din mikrobiom. Prebiotika bidrar till att skapa den rätta kombinationen av vänliga bakterier i din mikrobiom, en avgörande faktor för din övergripande hälsa och välbefinnande, säger Wallace.

“Dina tarmbakterier har stor effekt på kroppen”, säger Wallace. “De fungerar faktiskt som ett organ som modulerar balansen i kroppen. Dina tarmbakterier kan påverka agni (matsmältningselden) och ama (ackumulerade toxiner]). De kan reparera en läckande tarm och hjälpa till att säkerställa att osmält mat inte kommer in i blodomloppet. De kan faktiskt förbättra enzymernas prestanda i dina tarmar.”

Ayurvedisk formula gjord av tre indiska frukter

Triphala är en traditionell ayurvedisk formula gjord av tre indiska frukter: Amalaki, Bibhitaki och Haritaki. “Från ett ayurvediskt perspektiv är dessa frukter ovanliga eftersom de balanserar alla tre doshorna. De befrämjar också avgiftning och hjälper matsmältningen och den mikrobiologisk balansen. I dagens värld är det viktigare än någonsin”, säger Wallace.

Triphala har prebiotiska egenskaper

“Idag har våra mikrobiomer störts av antibiotika och andra läkemedel,  olika slags bearbetade livsmedel, miljöfarliga ämnen med mera, säger han. “Vi har orsakat ett problem i kroppens ekologi. Tänk på att din mikrobiom är som jorden vi odlar. Om vi besprutar jorden med bekämpningsmedel så dödar vi alla bakterier, både bra och dåliga. ”

Så hur fyller du på din mikrobiom? Det är här Triphala kommer in.

“För att få jorden på en gård att komma i balans igen, behöver vi bara mata den med bra kompost, och det är samma sak med din mikrobiom. Du måste fylla på den med mat som hjälper till att återställa bakteriernas sammansättning på ett mer naturligt sätt. En örtblandning som Triphala, som innehåller tre frukter, kan vara precis vad den inre jorden, det vill säga den inre miljön i tarmen, behöver för att återgå till det normala, det är vad den här nya forskningen tyder på.”

Prebiotika banar vägen för probiotika

Om du känner att din tarmhälsa är ur balans (känner dig uppblåst eller har andra matsmältningsbesvär) kan din första impuls vara att ta lite acidophilus för att fylla på dina bra bakterier. Men enligt Wallace är prebiotika också en integrerad del av ekvationen.

“Du har cirka 1000 olika bakterier i din tarm, och med probiotika lägger du till några, max 30 olika typer av bakterier. Det är komplicerat och vetenskapen har fortfarande stora luckor på det här området. Det som är viktigt är att skapa förutsättningar som tillåter bakterier att växa, därför är prebiotika så viktiga.”

Värdet av en vila och reparationsdiet

Innan du vänder dig till prebiotika, kanske du vill följa vad Wallace hänvisar till som en ”Rest & Repair diet” i Gut Crisis.

“Om du har en gård som har mycket bekämpningsmedel i jorden, och du vill att den ska bli ekologisk igen, behöver du inte göra någonting, för jorden läker sig själv om den får vila”, säger han. “På samma sätt behöver din kropp också vila och reparationstid. Det är som en traditionell ayurvedisk detox: inom några veckor eliminerar du sådant som belastar kroppen, vilket gör att din kropp inte behöver jobba så hårt. Om du eliminerar vete, mejeriprodukter, friterad mat, sötsaker och så vidare  och favoriserar lättare mat som kitchari, så ger du din tarm en möjlighet, att återställa sig.” I boken Ayurvedisk vegetarisk kokbok finns recept på bland annat kitchari, samt hur man använder och återställer balansen med hjälp av kryddor.

“Samtidigt kan du lägga till Triphala i din dagliga behandling för att hjälpa din tarm att dra nytta av probiotika”, säger Wallace.

“Triphala är en så mild formula att nästan alla kan ta den”, säger han. “Den har många fördelar för mikrobiomet. Den är en antioxidant och stöder tjocktarmen för att förbättra absorptionen av näringsämnen. Den har många fördelar. Därför tror jag att kryddor och örter kommer att bli framtiden för mikrobiomet.”

“Vid första analysen kanske du tror att Ayurveda är lite på efterkälken vad gäller prebiotika och probiotika. Så många traditioner har fermenterade, prebiotiska livsmedel som kombucha, men i allmänhet rekommenderar Ayurveda inte i första hand jästa livsmedel. Lassi (baserat på yoghurt) är ett probiotika som inte är fermenterad. Så om du betraktar alla ayurvediska örter och kryddor som prebiotika som kan förbättra mikrobiomets sammansättning, förbättra de fördelaktiga och eliminera de skadliga, blir det väldigt meningsfullt.”

Även om denna nya forskning inte gjordes specifikt på Triphala, så är vi entusiastiska över resultaten från denna lovande studie. Vi skulle också vilja tillägga att vår Triphala-formula innehåller en ytterligare ingrediens, nämligen rosa centifolia, som har en kylande effekt samt stöder långsiktig användning av Triphala. Dessutom stöder den synergin hos dessa tre frukter.