Rökelse

Blommor och örter producerar naturliga aromer som är balanserande och lugnande för kroppen och sinnet. Att andas in dessa aromer kan ha en kraftfullt balanserande effekt – fysiskt, mentalt och känslomässigt. Det är enligt denna princip som Ayurveda använder sig av rökelser och ljus, för att skapa balans via luktsinnet.

Som regel använder ayurveda endast naturliga ingredienser och detta gäller både ljus och rökelser. Ljus i Ayurveda är gjorda av naturligt vax. Samtidigt, i enlighet med Ayurvediska principer, innehåller de ingredienser, som ingår i ljus och rökelser, de fem elementen: eter (från frukter), vatten (från grenar och stammen), jord (från rötter), eld (från blommor) och luft (från löv).

I både ljus och rökelser använder sig Ayurveda av rena eteriska oljor som ger en rik doft. När de tänds släpper ljusen och rökelserna ut eteriska oljemolekyler i luften. När vi andas in dessa behagliga dofter kommer molekylerna in i våra andningsorgan och genom det in i vårt blodomlopp, vilket har en balanserande/renande effekt, på både kroppen och sinnet.