Senast uppdaterad 28 November, 2019 av Veda Lila

Sesamolja

Huden är kroppens största organ och inom Ayurveda anses en daglig behandling av den ha en stor effekt för vår hälsa och välbefinnande. Massage med olja renar, balanserar lymfsystemet och det endokrina systemet, smörjer, mjukar upp muskler, vävnader och leder. Den gör också huden lysande och ungdomlig. Sesamolja är den bästa oljan på grund av  sin förmåga att tränga in i huden och rekommenderas generellt till alla kroppskonstitutioner. Om du inte tål den kan du välja en annan olja.

Innan du använder sesamoljan bör den “mognas” om den inte redan är det. Det innebär att du värmer upp oljan till 108 grader. (Detta gäller endast ren sesamolja. Massageoljan för Vata, Pitta och Kapha är redan mognad). Använd alltid en termometer. Mogna den mängd olja som du använder under en vecka, ca 1,5 dl. Tänk på att oljor är eldfarliga. Därför bör du tänka på att:

 • Ha låg värme på plattan.
 • Aldrig lämna oljan obevakad.
 • Omedelbart ta av kastrullen från plattan när oljan kommit upp i rätt temperatur.

Veda Lila har ett brett sortiment med färdigmognade och bra oljor för kroppsmassage.

Så här gör du ayurvedisk massage med olja (Abhyanga)

 1. Innan du börjar massagen ska oljan värmas till kroppstemperatur eller varmare. Börja massera huvudet. Doppa fingertopparna i oljan och massera in oljan i hårbotten. Under hela massagen använder du så mycket som möjligt av hela handflatan och inte endast fingertopparna. Eftersom huvudet är en av de viktigaste kroppsdelarna att massera, så använd gärna lite mer tid där än för de andra delarna.
 2. Smörj försiktigt in ansiktet och ytteröronen. Massera med hela handflatan där det går. Ansikte och hals masserar du försiktigt. Inte så kraftigt som på övriga kroppsdelar.
 3. Sedan går du vidare till hals, nacke och övre delen av ryggraden. Massera med öppna händer och lätta rörelser.
 4. Det är bra om du först applicerar oljan på alla kroppsdelar och sedan börjar om uppifrån och masserar. På så vis hinner oljan ligga på huden längre tid.
 5. Fortsätt med armarna. Massera med fram- och återgående rörelser längs med de långa musklerna och med cirklande rörelser över lederna.
 6. Gå vidare till bröstet och buken. Över hjärtat masserar du med lätta cirkelformade rö relser. Massera buken medsols från nedre högra sidan, uppåt, till nedre vänstra sidan.
 7. Massera alla delar av rygg och ryggrad så långt du når.
 8. Fortsätt med benen. Massera med fram- och återgående rörelser längs med de stora musklerna och med cirklande rörelser över lederna
 9. Sist masserar du fötterna. Precis som huvudet anses fötterna vara en av de viktigaste kroppsdelarna att massera. Använd gärna lite mer tid för fötterna. Massera fotsulorna med hela handflatan
 10. Massagen tar 10–20 min. Avsluta med ett varmt bad eller dusch.
 11. Vid tidsbrist: gör en kort massage på 1–2 minuter med betoning på huvud och fötter.

Videoklipp hur man gör en ayurvedisk massage med olja (Abhyanga)

(På engelska)