Senast uppdaterad 9 August, 2019 av Veda Lila

Sann skönhet inifrån

Tills nyligen innebar “att vara till sin fördel” att man omedvetet duschade sig själv i kemikalier som numera anses vara hälsovådliga.

Parabener, Triklosan, SLS (Sodium Laureth Sulfate) och BHA (butylhydroxianisol) är bara några av de ingredienser som flitigt används i traditionell kosmetika och vanliga skönhetsprodukter. De används av olika skäl, till exempel för att konservera, reglera viskositeten, emulgera och pigmentera själva produkten. Några av dessa kemikalier är numera erkända cancerogener och hormonstörande ämnen, som påverkar vår reproduktivitet och som över tid ansamlas i våra celler. Vissa av dessa produkter kan förbättra vårt utseende temporärt men förslår dock inte långt vid en jämförelse med den naturliga skönhet som strålar från vårt inre.

Den sanna skönheten är ett resultat av allsidig, näringsrik och ekologisk kost, daglig motion, god stresshantering och en minimal exponering för toxiner. Natur och nutrition utgör en uppsjö av ”skönhetsprodukter” som stimulerar varje cell i vår kropp, lindrar stress och gör så att vi faktiskt kan känna oss vackra på riktigt.

Återfukta dig från insidan och ut

Börja dagen med ett stort glas vatten och saften av en halv pressad citron.

Ät gärna återfuktande kost som t.ex. gröna juicer och smoothies, grönsaker och frukt. Tänk på att klimat, årstid och kroppstyp påverkar vad och hur du bör äta. Att hålla en bra fuktbalans stödjer kroppens rening och elimineringen av restprodukter från kroppen.

Ät hälsosamma fetter och naturlig mat

Var och en av våra biljarder celler innehåller ett membran av fett. Fett är absolut nödvändigt för att vi ska kunna behålla vår hälsa. Fettet sörjer för metaboliseringen av de fettlösliga vitaminerna A, K, E och D, smörjer lederna, främjar cellernas funktion och är nyckeln till hälsosamt hår och frisk hud. Välj bästa kvalité och de hälsosammaste fetterna som inkluderar kokosolja, ghi och olivolja. Speciellt vid tillagning med olja bör vi välja de med så låg rökpunkt som möjligt, med andra ord kokos och ghi, och vi bör även tänka på att använda så låg värme som möjligt.

Rå mat är en utmärkt källa till fett. Nötter, frön och avokado är bra val (avokado är både fet och samtidigt mycket återfuktande med ett vatteninnehåll runt 70 %). Välj helst naturliga livsmedel och undvik i största möjliga grad högförädlade produkter.

Skönhetssömn

Att den kallas ”skönhetssömn” är ingen slump. Djup och riklig sömn är regenerativ och därmed förskönande. Sträva efter att få 7–9 timmars oavbruten sömn per natt och då helst mellan 22.00–07.00, som är de mest effektiva sömntimmarna. Om du ibland har svårt att somna så kan du underlätta detta genom att införa din egen ”gå till sängs” rutin. Inkludera saker som att mörklägga rummet helt, stänga av alla skärmar, telefoner och surfplattor minst 1 timme innan då du har tänkt dig att somna. Gör ditt bästa att komma ner i varv. Kom ihåg att din kropp och ditt sinne verkligen behöver den dyrbara nattsömnen för att reparera och återuppbygga det som livet sliter ner under dagen. Inta helst lätta måltider på kvällen och ge maten tid (ca 3 timmar) att smälta innan du går till sängs. Du kan även stödja din sömn med hjälp av olika örter som Ashwagandha, eller Good night tea. Aromolja som Nidra kan också ge dig en lugn och skön känsla innan läggdags.

Motion och fysisk aktivitet

Fysisk aktivitet har många fördelar. Det ökar oxytocin- och serotoninnivåerna i kroppen vilket gör att vi känner oss ”bättre”. När vi känner oss ”bättre” så blir vi glada och har lättare för att le (vilket är mycket förskönande). Fysisk aktivitet syresätter också cellerna, stöder eliminering av restprodukter och ökar vår livsenergi. Dessutom stimulerar den det lymfatiska systemet, som till skillnad från det kardiovaskulära systemet inte har någon pump och därför kräver rörelse för att fungera bra. Stimulering av det lymfatiska systemet främjar frisättning av toxiner genom huden när vi svettas. Variera din träning om du kan, helst både inom- och utomhus. Att vara i naturen har oftast en uppfriskande och föryngrad verkan på vårt utseende, hud och ögon.

Välj dina produkter med omtanke

Bland våra hudvårdsprodukter finns ett brett urval, alla med 100 % naturliga råvaror. Som Radiant Skin (innehåller 14 örter som bland annat hjälper levern och blodet att renas inifrån) och Ayur hår & naglar.

Hantera stress och oro

Oavsett om vår stress är kort eller långvarig så släpper vi ut stora mängder hormoner i blodomloppet, främst adrenalin och kortisol. Även om detta är mycket viktigt i kristider, så bör dessa hormoner endast cirkulera i blodet under en kortare tid. När exponeringen förlängs så åldras kroppen snabbare. Utveckla därför dina strategier för stresshantering och prova gärna på yoga och meditation. Örterna i Vata Balance hjälper också kroppen och sinnet att bättre hantera stress.