Tillbaka till rutiner

Sommaren börjar sakta gå mot sitt slut. Semestern är över för många och både jobb och skola börjar komma igång igen. Det är så enkelt att under sommaren och semestern komma ur sina vardagliga rutiner. I denna artikel vill vi hjälpa dig att hitta tillbaka till hållbara rutiner igen, med fokus på Ayurveda.

Dagliga rutiner (Dinacharya)

Dagliga rutiner (Dinacharya)
Dinacharya ger kroppen, sinnet och själen chansen att rena och att börja om.

Dagliga rutiner (Dinacharya) är ett av de bästa Ayurvediska verktygen för att förbättra hälsan och välbefinnandet. Rutinerna sätter tonen för hela dagen och ger en känsla av lugn och välbefinnande. Det ger kroppen, sinnet och själen chansen att rena och att börja om. Låter detta som något du tror dig behöva? Fortsätt att läsa för att ta del av dessa ayurvediska rutiner för ett mer balanserat och harmoniskt liv.

1. Morgonrutin

Gå upp samma tid varje dag. Att ha en schemalagd tid där du vaknar sätter din kropp och själ i en rytm för att komma igång med dina dagliga aktiviteter.

1. Skrapa tungan: Använd en tungskrapa i rostfritt stål, koppar eller silver för att få bort den bakteriefyllda beläggningen på tungan och
för att stimulera matsmältningssystemet.

2. Borsta tänderna: Prova Ayurdent Classic eller Mild, som båda är en naturlig tandkräm, ekologisk och fri från fluor och SLS.

3. Drick varmt vatten: Drick ett glas varmt vatten varje morgon. Detta renar och väcker matsmältningskanalen, återfuktar dina vävnader och håller tarmen igång.

4. Oil Pulling: Oil pulling med sesamolja hjälper till att förbättra munhygienen, stärka tänder & tandkött samtidigt som smaksinnet förbättras. Gör varje morgon i 5–20 minuter.

5. Nässköljning: Även kallad nasya. Hjälper till att hålla bihålor och näspassager rena. Hjälper till att avlägsna extra slem, bakterier och allergener. Daglig nässköljning minskar risken för att bakterier och virus får fäste. Näskanna hittar du här.

6. Skölj ansikte, mun och ögon: En skvätt kallt vatten är
lugnande och föryngrande för ansikte, mun och ögon. Det ger en känsla av friskhet till kropp och själ.

7. Daglig tarmtömning: Att gå på toaletten varje morgon är ett tecken på ett hälsosamt matsmältningssystem. Om du inte går på toaletten dagligen, se då till att din kost innehåller mycket vätska och fibrer. För att stödja till dagliga tarmrörelser, använd dig av Triphala Plus.

8. Självmassage: Detta är en djupgående praxis & kärleksfull egenvård. Abhyanga massage främjar helande och återuppbyggande genom att eliminera gifter från kroppen. Den stärker leder och muskler.

9. Nässmörjning (Nasya): Placera några droppar Nasya Oil i näsan.

10. Duscha/bada: Att duscha renar, ger energi och vakenhet för din kropp och själ. Om du har gjort en självmassage räcker det i allmänhet att skölja huden med varmt vatten för att ta bort överflödig olja. Ayurvedisk duschtvål hittar du här:

11. Praxis för personlig utveckling: Ta dig tid för en självförbättrande praxis. Detta kan vara meditation, pranayama (andningsteknik), yoga, skriva dagbok eller andra aktiviteter som ökar ditt välbefinnande för själ och sinne.

Personlig utveckling
Öka ditt välbefinnande i själ och sinne genom att till exempel meditera, praktisera pranayama (andningstekniker), yoga, skriva dagbok.

2. Dagsrutin

  • Oregelbundna måltider och överdrivet småätande försvagar matsmältningselden.
  • När det är möjligt, ät din största måltid vid lunch-tid. Det är då din matsmältningseld är som starkast, och du kommer att få ut mest näring från din måltid.
  • Ät varma, lagade måltider i enlighet med den dosha du önskar balansera. Anpassa din kost efter säsong. Värmande mat på vintern & svalkande på sommaren.
  • Fokusera på att äta utan några distraktioner.
Mat
Matsmältningselden är som starkast vid lunch-tid. Vår Ayurvediska kokbok hjälper dig att tilllaga ayurvediska måltider.

3. Kvällsrutin

Ta Triphala Plus med varmt vatten, 1 timme före sömn

  • Balanserar matsmältningselden (Agni) och underlättar tarmens och kroppens assimilering av näringsämnen (Ojas).
  • Förbättrar tarmfunktionen och elimineringen av slaggprodukter (Ama).
  • Balanserar Vata, Pitta och Kapha.
  • Triphala stödjer till en hälsosam eliminering när du vaknar på morgonen.

Lägg dig i samma tid varje kväll: Detta tränar kroppen att veta när det är dags att varva ner och återhämta sig.

En kopp guldmjölk på kvällen: Guldmjölk hjälper kroppen att slappna av och komma ner i varv.