Senast uppdaterad 15 September, 2016 av Veda Lila

Tonåren är en tid av stor fysisk, intellektuell och känslomässig tillväxt. Barn blir vuxna, lämnar hemmet och blir oberoende.

Eftersom dessa förändringar sker så snabbt är denna tid ofta svår för både tonåringar och föräldrar. Maharishi Ayurveda har några enkla och praktiska råd om hur man kan stötta utvecklingen i denna ålder och skapa friskare och lyckligare tonåringar. Utnyttja den omvandlande kraften hos Pitta

Pitta dosha, som reglerar detta skede av livet, är förknippad med transformation, värme och ämnesomsättning. För att utnyttja denna förvandlande kraft och för att balansera Pitta bör tonåringar äta kylande och närande livsmedel. Tonåren är den bästa tidpunkten att lägga grunden till friska vävnader. Om tonåringen äter näringsrik mat, kommer den snabbt förvandlas till friska celler och vävnader. Om de lever på skräpmat och snabbmat kommer denna mat i sin tur att snabbt förvandlas till toxiner, vilket ger upphov till framtida hälsoproblem.

En kylande och närande kost innehåller massor av färska grönsaker, speciellt squash, söta saftiga frukter av säsongen, blötlagda nötter och frön, russin, dadlar, lassi och färskost. Genom att växla intaget av spannmål, grönsaker och frukter kan en tillräcklig variation uppnås för att göra kosten attraktiv. Att äta ett kokt äpple på morgonen med lite kanel balanserar matsmältningen och skapar Ojas, ämnet inom oss som upprätthåller livet och främjar vår lycka.

Tonåringar rekommenderas att äta fyra måltider per dag, med fokus lagd på lunchen. De bör inte äta för mycket även om de är väldigt hungriga eftersom osmält mat kan skapa Ama, gifter som kommer att sätta Pitta ur balans. Att dricka mycket vatten under dagen är en god vana som man bör börja med så tidigt som möjligt. Vatten kyler och balanserar Pitta och avgiftar dessutom kroppen. Med vatten syftar Ayurveda på dricksvatten och ej söta, smaksatta eller kolsyrade läskedrycker.

Ayurveda rekommenderar även måttlig motion. Lek och sport kan vara ett roligt sätt att komma in i en sund vana. Förutom att öka cirkulationen och ämnesomsättningen så förbättrar motion också immunförsvaret och uthålligheten. Yoga är idealiskt eftersom det inte bara stimulerar musklerna utan även funktionen hos våra inre organ. Maharishi Ayurveda rekommenderar Amla Berry som ett utmärkt komplement för muskeltillväxt och vitalitet.

Balansera alla fem Pittas

Alla Pittas fem subdoshor behöver särskild uppmärksamhet under denna period av livet. Var och en representerar en aspekt av Pitta och reglerar olika funktioner i kroppen.

Pachaka Pitta reglerar magen och tunntarmen och är ansvarig för matsmältningen och upptagningen av näringsämnen. För att hålla Pachaka Pitta i balans bör man äta kylande och närande mat som t.ex. squash, mungbönor och lassi. Följande kryddblandning är också kylande och kan med fördel tillföras varje måltid: Blanda en del gurkmeja, en del spiskummin, två delar koriander och sex delar fänkål. Fräs kryddorna i ghee och lägg sedan till grönsaker, linser eller säd. Eller använd färdig Pitta kryddblandning.

Ranjaka Pitta representerar lever och blod och är särskilt känslig för gifter i mat och miljö vilket kan leda till hud- och blodsjukdomar. Livsmedel som stöder leverns funktion inkluderar vit Rättika, gröna grönsaker. Gurkmeja stödjer också funktion och avgiftning av levern.

Sadhaka Pitta sitter i hjärtat och styr känslor, förnöjsamhet, minne och intelligens. Denna undertyp är också mycket känslig hos tonåringar. Regelbundna rutiner som till exempel att gå till sängs tidigt, före 10 på kvällen, och att äta regelbundna måltider är mycket stabiliserande. Att hoppa över måltider och t.ex. att titta på våldsamma filmer kan dock förhöja Sadhaka Pitta, vilket kan leda till negativa känslor. Söta, saftiga frukter t.ex. päron, vattenmelon och kokade äpplen är väldigt välgörande för Sadhaka Pitta. Milkshakes med dadlar eller mango, russin eller risgrynsgröt är goda och mättande rätter som verkar lugnade på denna dosha.

Alochaka Pitta representerar ögonen och balanseras bäst genom att konsumera en stor mängd färgglada frukter och grönsaker.

Bhrajaka Pitta stödjer huden som är extra känslig under tonåren. Eftersom detta är en period av snabb omvandling så kan kemikalier från hudvårdsprodukter och kosmetika lätt absorberas av huden, störa Pitta och ge utslag och akne. Produkter tillverkade med naturliga ingredienser kan å andra sidan ge näring åt huden utan att irritera den. Samma princip gäller för kosten. Färska naturliga livsmedel utan konserveringsmedel och tillsatser ger huden näring inifrån. Att äta Pittahöjande kost såsom kryddig och salt snabbmat eller pizza med tomater och ost kan också irritera huden, speciellt under varma och soliga dagar. När Pitta dosha blir förhöjd så blir huden mindre motståndskraftig mot solskador och även en mild solbränna kan förvandlas till mer allvarliga symptom senare.

Exempel på naturliga hudvårdsprodukter för problem hy

Cleansing milk – Purifying MAPIT
Facial Cream Purifying anti acne MAPIT