Senast uppdaterad 12 January, 2017 av Veda Lila

Stress och stresshantering ur ett ayurvediskt perspektiv

Föreställ dig att du arbetade så hårt på en projektrapport i går kväll att du inte somnade förräns kl 02:00.

I morse försov du dig eftersom du inte hörde väckarklockan, och vaknade och insåg att du är sen till mötet där du skulle presentera rapporten.

På vägen dit så gjorde hällande regn, tung trafik och byggarbeten på motorvägen dig ännu mer försenad.

När du väl kom till jobbet var mötet halvvägs igenom utan dig och du hörde ditt hjärta dunka högt och livligt i stillheten på kontoret.

Lade du märke till något i ovanstående scenario? Det mesta av det som hände var bortom din kontroll.

Vad du gör från och med nu är dock ditt val! Det kan du kontrollera fullt ut. Försök inte att lugna nerverna genom att ta en kopp kaffe, det kommer bara att ge dig en falsk adrenalinkick och snart kommer du att känna dig sämre än någonsin.

Vad är egentligen en ”adrenalinkick”? För att uttrycka det mycket enkelt så är adrenalin naturens sätt att hjälpa dig att hantera en nödsituation. När stressnivåerna stiger, liksom floder som svämmar över, sätter ditt nervsystem igång och utsöndrar hormoner som hjälper dig att förbereda för en “kamp eller flykt”.

Naturens avsikt för denna mekanism är en nödåtgärd. Problemet i dag är att vi upplever stress så ofta att kroppens neuro-transmissionsmekanism kickar igång alltför många gånger om dagen. Med andra ord så är våra binjurar trötta och arbetar för mycket övertid. Resultatet är att miljoner av oss lider av problem som höga eller låga blodsockernivåer, matsmältningsproblem, irritabilitet, viktökning eller viktminskning, hjärtsjukdomar, sänkt immunförsvar och bara “vanlig” utmattning.

Det här är hur den moderna vetenskapen analyserar stress. Låt oss nu se vad ayurveda har att säga om det.

Hur Ayurveda förklarar Stress

Stress, i ayurvediska termer, är intimt förknippad med balansen i våra tre vitala energier eller doshas: vata, pitta och kapha. I mycket hög grad är det våra dagliga vanor som avgör hur harmonin mellan dessa doshor fungerar. Att behålla dem i god balans, särskilt med tanke på vardagens stress, är som att ständigt finjustera en radio i dåligt väder för att kunna få en tydlig signal.

Stress och dess relaterade problem dyker upp när vi misslyckas med denna justering. Men den är både lätt och rolig att göra om vi tänker på de omedelbara och många fördelar den ger. Om du till exempel håller dig varm i kallt väder så balanserar du din vata dosha. Om du undviker att äta ris varje dag, kommer du att göra din kapha dosha lugnare. Om du dricker vatten under hela dagen, kommer din pitta dosha vara glad. Om du tar dig tid att äta en god lunch, kommer du att lugna ner och balansera alla dina doshor.

Vad kan man göra åt vardagens stress?

Förutom att lära dig mer om dina doshor så finns det några enkla saker du kan göra för att minska på vardagsstressen. Börja med att ta en ordentlig titt på var din stress och dina spänningar har sitt ursprung. Är faktorerna externa eller interna?

Externa faktorer inkluderar arbetsbelastning, ekonomiska problem och relationer i din omgivning.

Interna faktorer som brist på sömn, aptitlöshet, dålig matsmältning, låg självkänsla och en pessimistisk inställning till livet genererar lika mycket stress som de externa faktorerna.

De goda nyheterna är att alla dessa faktorer är fullt kontrollerbara. Naturen ger oss två grundläggande alternativ: kamp eller flykt. För de flesta av oss är flykten egentligen inte ett alternativ. Utmaningen är att stanna kvar och stå upp för dig själv. Så här gör du det:

Kommunicera. En hel del stress ackumuleras när vi undviker att prata om det – även för oss själva. Varje gång vi undertrycker stress så staplar vi upp det som ett gift i våra sinnen och sakta sipprar det in i vårt psyke. Ju djupare det filtreras in i vårt medvetande desto svårare verkar det att bli av med det.

Även om du hittills har varit ovillig att erkänna dina spänningar kan du förbättra situationen. Prata med någon du kan anförtro dig åt. Eller ta dig tid att skriva en dagbok och töm ut dina känslor genom att skriva.

Lär dig att meditera och anmäl dig till en yogaklass. Umgås med andra människor som försöker att hitta liknande svar, det får dig att känna att du är inte ensam. Du kommer sakta att börja tänka och känna dig mer positiv.

Gör en checklista

Under dagen finns det alltid små saker att göra som kräver din uppmärksamhet. När du översvämmas med mer viktiga saker och arbete, börjar dessa små saker att gnaga på ditt sinne, ofta omedvetet. Du skulle må mycket bättre om du faktiskt tog tag i och gjorde dessa små saker, som till exempel att ringa upp din tandläkare för att boka en tid, skicka iväg det där e-postmeddelandet du har tänkt att skriva under tre dagar eller förnya lånet av boken på biblioteket.

Varje gång du gör en liten uppgift, bocka av den på din lista. Det är väldigt lugnande att se en avbockad uppgift.

Bryt upp större projekt i mindre delar så är de inte så överväldigande. Varje gång du gör det så kommer du att frigöra ditt sinne så det kan koppla av en stund.

Vänd dig till Naturen

Använd mer örter. Odla dem på fönsterbrädan eller starta en örtagård – de flesta örter växer mycket bra i behållare. Brygg växtbaserade drycker eller prova Maharishi Ayurvedas utbud av välsmakande teer för kropp och själ såsom vata te, pitta te  och Take it easy te. Dessa teer är smakfulla och underbart lugnande och tillverkade av de renaste och mest helande örter som finns idag.

Ta ett bad med med avkopplande eteriska oljor, som t.ex lavendel, petitgrain  eller kamomill.

Ät mat som innehåller mycket färska och naturliga ingredienser. Det är fantastiskt vilken stor skillnad ditt val av mat kan göra för att hjälpa dig hantera stress. En kopp kaffe på morgonen kan vara en vana som du tror att du inte kan vara utan, men koffein stimulerar binjurarna att öka sin utsöndring av stresshormoner. Även de raffinerade kolhydraterna som du äter till frukost som söta bakverk, munkar och bröd samt socker i kaffet påverkar dina blodsockernivåer, vilket kan orsaka stora humörsvängningar. Börja dagen med ett stuvat äpple. Byt ut den vita pastan mot fullkornspasta. Ät mindre av jästbaserade bröd och baka istället eget färskt bröd. Undvik hård, lagrad ost – ät istället färsk hemlagad keso eller paneer. Undvik färdig, skivad eller konserverad frukt och grönsaker. Köp istället närproducerat och bearbeta dem fräscha och koka dem samma dag. Använd inte vegetabilisk olja i matlagningen utan använd helst ghi eller kokosolja. Ge din hälsa ett uppsving med Ashwagandha och Amrit kalash, som är ett av det kraftfullaste kosttillskottet från Maharishi Ayurveda och är tillverkad av 44 sällsynta örter och frukter. Amrit stärker immunförsvaret, lugnar nerverna och ökar Ojas.

Med dessa enkla sätt kommer du att kunna hantera stress bättre och och få ett lyckligare liv.