Senast uppdaterad 8 September, 2022 av Veda Lila
Vi går mot kallare tider och vad passar då inte bättre än att njuta av en värmande klassisk indisk dhal (linsgryta) full av smak och hälsofrämjande kryddor.
Ingredienser
(För 4 personer)
- 1 gul lök
- 2 vitlöksklyftor
- 1 normalstor morot
- 3 tomater
- 25 g färsk ingefära
- 2 msk ghi
- 1 tsk garam masala
- 1 tsk mald spiskummin
- 1 tsk gurkmeja
- 3 dl torkade röda linser
- 6 dl vatten
- 1/2 tsk bergsalt
- 1/2 dl kokosmjölk
- 1 pressad lime
- Mald svartpeppar
Till servering
- Kokt basmatiris
- Färsk koriander
- Pistagenötter
Balanserar
Balanserar Vata, Pitta och Kapha.
Gör så här
- Skala och finhacka lök, vitlök och ingefära.
- Tärna morötterna.
- Finhacka tomaterna.
- Fräs spiskummin i ghi i en kastrull under 1 minut. Tillsätt den gula löken. Fräs ett par minuter på medelvärme tills löken mjuknar.
- Tillsätt vitlök, ingefära, morötter, garam masala och gurkmeja. Fräs ytterligare några minuter under omrörning.
- Skölj linserna i kallt vatten.
- Rör ner linser och vatten i grönsaksfräset.
- Krydda med salt. Koka upp och låt koka på svag värme under lock ca 15 minuter. Rör om då och då.
- Tillsätt tomater och kokosmjölk. Fortsätt koka till en grötliknande konsistens, 5–10 minuter. Späd eventuellt med lite mer vatten om det blir för tjockt.
- Smaka av dhalen med limejuice, salt och svartpeppar.
- Häll upp i 4 skålar. Servera med ris, färsk koriander och pistagenötter.
Fler ayurvediska recept hittar du i vår kokbok Ayurvedisk vegetarisk kokbok som finns på både svenska och engelska.