Senast uppdaterad 5 April, 2018 av Veda Lila

Aromaterapi

Aromterapi i form av blom- och örtextrakt och rökelser har alltid varit en viktig del av ayurvedisk läkekonst. Genom dofter, som sandalträdrökelse som ökar fördelarna med meditation till extrakt av helig basilika som renar miljön, förenas den mänskliga psykofysiologin med växters helande visdom på ett behagligt sätt.

Även om det inte är ovanligt med enskilda doftrökelser eller blomvatten är det vanligare med blandningar och kombinationer av flera olika dofter inOm Ayurveda. Fördelarna? Synergi och balans. Enligt Ayurveda ger en synergistisk blandning av helande ämnen en holistisk fördel som är större än summan av dess delar. Det sägs dessutom att en noggrann och balanserad blandning av ingredienserna motverkar möjliga bieffekter från ett enskilt helande ämne.

InOm Ayurveda talar man om att återställa balansen i kropp och själ under alla årstider. De tre ayurvediska principerna – Vata, Pitta och Kapha – kontrollerar alla kroppens och själens funktioner och förknippas med olika årstider. Höst och vinter förknippas med Vata, vår med Kapha och sommar med Pitta. Det finns traditionella doftblandningar som är speciellt användbara om man vill återfå den allmänna balansen för varje årstid. Doftblandningar för Vata, Pitta och Kapha är också användbara för den personliga balansen. Om du behöver lugna en av kroppstyperna är dessa doftblandningar ett lämpligt och mycket behagligt sätt att balansera din omgivning.

Balanserade Vata-blandningar innehåller vanligtvis söta värmande oljor som lugnar själen och känslorna samt ger en ökad rofylldhet. Några exempel är apelsin, rosengeranium (pelargon), ros, ylang-ylang och olibanum. Blanda lika delar ylang-ylang och frankincens (2-4 droppar vardera) i ca 6 cl lätt massageolja, t.ex. jojoba eller sötmandel, för en avkopplande terapeutisk helkroppsmassage. Några droppar av blandningen Maharishi Ayurveda Vata i ett ångbad fungerar bra som ansiktsbehandling när det är kallt och blåsigt väder. En kombination av 2 droppar citron, 2 droppar apelsin och 4 droppar jasmin hjälper dig att koppla av. Testa den här blandningen i ett bad en sen kväll. En sammansatt Vata-blandning kan innehålla upp till sju eller åtta oljor i en noggrann kombination för maximal balans. Pitta har en benägenhet att komma ur balans när det är extremt hett, vare sig det handlar om väder eller om känslor. Doftblandningar som balanserar Pitta innehåller söta svalkande oljor såsom ros, fänkål och sandelträd. De innehåller ofta små mängder av lugnande oljor som ylang-ylang och olibanum samt uppfriskande oljor såsom citron och pepparmint. Kombinationerna är skapade för att hålla dig lugn men ändå fokuserad och pigg. Varma dagar kan du testa 4 droppar vardera av ylang-ylang och sandelträd i badvattnet. Du kan också skapa en lugn atmosfär och sprida energi genom att blanda lika delar vetiver, sandelträd, ros, jasmin och fänkål i ett doftkrus.

Kapha-blandningar är ofta varma, kryddiga och uppfriskande. De har en uppiggande effekt på fuktiga, kalla och gråa vårdagar. De innehåller livgivande oljor såsom rosmarin, eukalyptus, pepparmint och basilika samt mindre mängder av balanserade oljor såsom olibanum eller ylang-ylang. Blanda fyra droppar pepparmint och 2 droppar vardera av olibanum och ylang-ylang som badolja i ett morgonbad eller som en del av din duschgel (4-6 droppar per 6 cl oparfymerad rengöringskräm). Känn hur de uppfriskande dofterna sakta balanserar din kropp och själ, långt efter att du har badat eller duschat. En droppe eukalyptus och basilika gör underverk i ett ångbad en fuktig och kall dag. Den här blandningen gör att du känner dig pigg, fräsch och vaken. Helande dofter ger både välbehag och ljuv balans åt kropp och själ. Doftoljorna Maharishi Ayurveda Vata, Pitta och Kapha är förbalanserade blandningar med synergistiska fördelar. Återhämta harmonin genom att använda dem alla årstider.

Aromoljor

Obs! Eteriska oljor är kraftfulla ämnen, mindre ger mer gäller för många av dem. Blanda och använd oljorna med omsorg. Testa om du är känslig och späd alltid ut oljorna innan du för dem i kontakt med huden. Kontakta alltid läkare innan du använder någon av de eteriska oljorna om du är gravid. Oljorna är endast till för utvärtes bruk.

+V höjer vata
-V sänker vata
o- ingen förändring

+P höjer pitta
-P sänker pitta
o- ingen förändring

+K höjer kapha
-K sänker kapha
o- ingen förändring

VPK= balanserar vata, pitta och kapha

Anis
VK- P+
Värmande och kramplösande. Lugnar en orolig mage, stärker hela matsmältningssystemet och stödjer leverns avgiftning. Används gärna till massage över magen vid gasbildning. Slemlösande och bra vid hosta. Blanda gärna med fänkål och kardemumma. Apelsin (orange) – VK- P+ Bra för huden, speciellt vid celluliter. En hjälp vid torr hud och förhårdnader. Öppnar upp hjärtat. Stöd vid sorg, oro och nervositet. Anti-inflammatorisk.

Basilika –
VK- P+ 
(vid överdriven användning) Öppnar upp hjärtat. Stärkande vid rädsla och sorg. Används i Indien vid astma och huvudvärk. Bidrar till mental klarhet. Bergamot – VK- P+ En av de mest antidepressiva oljorna. Vid känslomässig obalans och morgontrötthet. Även vid eksem.

Cederträ, Atlas
PK- V+ 
Skön för ömma leder och muskler. Bra vid fet hy och acne. Stimulerar vid för sen menstruation. Renar atmosfären i rummet. Håller insekter och malar borta. Masseras in i skalpen (späs först ut i en bärarolja) vid håravfall eller fett hår.

Citron (lemon)
PV- K+ 
En av de oljor som ger bäst stöd för koncentrationen. Upplyftande och stimulerande för nervsystemet. Stimulerar matsmältningen och immunförsvaret, speciellt bra för att rena luften eller för inhalering vid virus. Bra vid fet hud och vid celluliter. Driver på lymfsystemet.

Citronella
PK- Vo 
Fantastisk för att hålla myggor och insekter borta. Effektivt för att ta död på löss, droppa citronella i shampot, även för husdjur. Antiseptisk.

Citrongräs (lemongrass)
PK- Vo 
Utmärkt för immunförsvaret, lymfan, blodet och cirkulationen. Hjälp vid svullnad. Antidepressiv verkan. Upplyftande vid morgontrötthet. Stödjer vid problem med bindväv och ryggont. Sammandragande och hjälp vid förstorade porer, fet hud och åderbråck. En av de bästa oljorna för att stöta bort insekter, inte minst myggor.

Cypress –
VPK+ 
Jordande för vata. Stimulerar läkning av sår. Bra vid alla typer av cirkulationsproblem. Sammandragande kvaliteter, därför bra vid fet hud och acne. Stärker bindväven, användbar vid åderbråck. Vätskedrivande.

Stödjer viktminskning. Balanserar det kvinnliga hormonsystemet, t.ex. vid vallningar, särskilt i kombination med salvia.

Enbär (Juniperberry)
KV-P+ 
Vätskedrivande och värmande. Fin vid både vata och kapha artrit och reumatism. Kan hjälpa att få igång en försenad menstruation. Smärtstillande. Bra vid ryggvärk, svullna leder och svagt immunförsvar. Blanda gärna med apelsin och cypress för ett stimulerande vätskedrivande morgonbad.

Eucalyptus
KV- P+ 
En av de bästa oljorna vid problem med luftvägarna. Löser upp slem och slappnar av slemhinnorna vid inhalering eller på en kompress över luftvägarna. Bra vid acne pga dess uttorkande effekt. Mixas gärna pga dess värmande effekt med en mer svalkande olja som lavendel eller pepparmynta. Kombineras med citron för mental klarhet. Stärker immunförsvaret. Motverkar svettdoft.

Frankincens (olibanum)
KV- P+ 
Förhöjer effekten av meditation. Hjälper till att bringa klarhet och stabilitet i sinnet, därför bra vid depression, gärna tillsammans med bergamot och geranium. Används vid religösa cermonier i Indien för att rena sinnet och luften. Antiinflammatorisk och smärtlindrande. Stimulerar cellförnyelse och motverkar rynkor hos åldrande hud.

Geranium
PK- Vo 
Kvinnans bästa vän, stödjer vid övergångsåldern och balanserar menstruationscykeln. En av de bästa oljorna vid torr hud och eksem. Bra vid i stort sett alla hudproblem. Lugnande och antidepressiv. En blandning av sandelträ, rosenträ och geranium i aromalampan ger en lugn och harmonisk atmosfär. Ingefära (Ginger) – VK- P+ Värmande, jordande och centrerande. Stärker matsmältningen, förbättrar näringsupptaget och kan bidra till ökad metabolism. Bra mot illamående och åksjuka. Stärker minnesfunktionen. Blanda gärna med cederträ, koriander eller citrus.

Jasmine
PK- V+ 
Speciellt bra när du känner att du förlorat kontakten med vad du vill och upplever du inte styr över ditt eget liv. Inger hopp och självförtroende. Balanserar både kvinnliga och manliga hormoner. Utmärkt för att stimulera hjärnan. Svalkande vid feber, solsting och hudinflammationer.

Jatamansi (Spikenard)
VPK= 
En av de bästa oljorna för att lugna nervsystemet och lugna ett sinne ur balans. Mycket jordande olja, för med sig styrka och mod, hjälper användaren att känna att man har kontroll över sitt liv. Utmärkt för cirkulationen, balanserar hjärtat. Stödjer matsmältningen. Stark doft som blir mer angenäm vartefter den används. Blanda gärna med muskatellsalvia (clary sage) eller lavendel.

Kardemumma (Cardamon)
VK- P+ 
(vid överanvändning) Värmande och stimulerande. Lugnar orolig mage, bra vid illamående, kräkningar och sura uppstötningar. Stärker matsmältningselden. Stimulerar mjälten och öppnar upp hjärtat Ger gjädje och stabilitet. Blanda gärna med apelsin, anis eller ingefära.

Kryddnejlika (clove)
KV- P+ 
Traditionellt använd vid tandvärk. Effektiv smärthämmare. Mycket stärkande för muskulaturen. Utmärkt vid förkylning, hosta och astma. Användbar även vid illamående, nedsatt matsmältning, lågt blodtryck och impotens. Används ej vid inflammatoriska tillstånd.

Kvanne (Angelica)
VPK= 
Ger styrka, mod och uthållighet. Jordande. En av de bästa oljorna för att stärka immunförsvaret, vid infektion och som hjälp vid läkande av sår. Stödjer vävnadsuppbyggnad. Lugnar stressade binjurar. Vid menstruella obalanser, PMS och kramp. Bra för alla doshor, men alldeles särskilt för vata. Används ej vid högt blodtryck eller förhöjd Pitta.

Lavendel
PK- Vo 
Bra för nästan alla obalanser. Om du är stressad och arg lugnar det nervsystem. Vid depression höjer den humöret. Underbar att blanda med i stort sett alla oljor. Svalkande och svettdrivande, blanda med kamomill i en bärarolja och använd över kroppen vid feber. Ta en droppe på huden (lavendel är en av få oljor som kan användas direkt på huden) vid sår, insektsbett, eksem, herpes, utslag; lugnar, förhindrar infektioner och påskyndar läkning. Användbar vid alla stressrelaterade problem, högt blodtryck, irritation och sömnproblem. En hjälp för torr hud, vid håravfall och mjäll. Vätskedrivande. Spiklavendel – lite mer slemlösande och cirkulationsbefrämjande egenskaper. Bra hjälp för att öka lokal blodcirkulation och bidra till minskad smärta och svullnad. Lavendula Augustifolia – lite mer kramplösande och lugnande.

Muskatellsalvia (Clary Sage)
VPK- 
En doft för alla kvinnor, ger en känsla av klarhet och styrka. En vän under klimakteriet, kan bidra med fytoöstrogener genom huden – utspädes dock alltid i en basolja. Stöd vid menstruell obalans, uppsvullnad och vallningar. Sägs vara allmänt vitaliserande för det endokrina systemet, dvs våra hormoner. Avslappnande och kramplösande. Fin att blanda t.ex. med lavendel.

Patchouli
VP- K+ 
Traditionellt använd för att skydda mot mal. Bra vid i stort sett alla hudproblem. En av de bästa oljorna vid hudinfektioner, mjäll och sebboré. Speciellt bra vid svamp, jäst och bakterieinfektioner. Kan också användas i ett glas vatten för munsköljning. Allmänt stärkande.

Pepparmynta (peppermint) – PK- Vo Svalkar matsmältningselden. En av de bästa oljorna för pitta. Tio droppar tillsatt till badet ger svalka. Bra som inhalation för andningsvägarna pga slemlösande och antispetiska kvaliteter. Kramplösande.

Ros
VPK= 
Drottningen av oljor. En av de oljor som är svårast att destillera. Ger en känsla av säkerhet och andligt fokus. Öppnar upp hjärtat och ger en känsla av att vara förbunden med allt. Stöd vid sorg. Stärker leverns funktion och svalkar vid ilska. En gåva till kvinnor och ett stöd vid övergångsåldern. Fina sammandragande och antiseptiska egenskaper för att vårda huden, speciellt för Pitta-hud och allergier. Stimulerar till cellförnyelse och är anti-depressiv.

Rosenträ (rosewood)
VK- P+ 
En av de bästa oljorna för torrt hår och hud. Stimulerar till cellförnyelse. Skyddar vid oro och rädsla, utmärkt vid vata obalanser, hjälp att återknyta kontakten med kroppen. Stärkande. Rosenträ och sandelträ blandat i aromalampan ger en underbar doft som hjälp för insomnande.

Rosmarin (Rosemary)
KV- P+ 
Stimulerar cirkulationen. Används gärna med t.ex. apelsin för att motverka celluliter. Bra vid huvudvärk, för mental klarhet och att stressa av. Eucalyptus och rosmarin används ofta tillsammans i ångbad vid problem med luftvägar och bihålor. Stärker nerver och minnesfunktionen. Motverkar mjäll och fet hårbotten. Blanda med salvia för att motverka grått hår.

Salvia (Sage)
KV- P+ 
Har kraftfulla östrogena egenskaper och kan hjälpa vid symptom som vallningar, svettningar, vätskeansamling i kroppen, tandköttsinfektioner och att förebygga rynkor. Används även för att stoppa grånande hår. Stödjer immunförsvaret och trötta binjurar.

Sandelträ (sandalwood)
PV- Ko 
En av de mest metafysiska oljorna. Jordande och samtidigt en hjälp att överlämna sig till livet självt. Stimulerar hypofysen och tallkottkörteln, stödjande för hela det endokrina systemet. Svalkande och antiseptisk. Använd som munsköljning vid halsont. Stödjer vävnaders återuppbyggnad. Hjälp vid sömnproblem och depression.

Tall
KV- P+ 
Jordande doft som hjälper dig att känna dig väl till mods i alla sammanhang. Upplyftande vid depression. Stimulerande, stödjer cirkulationen. En hjälp vid lungproblem, bronkitis, förkylning och bihåleproblem, gärna tillsammans med eucalyptus.

Tea Tree
VPK= 
Starka anti-virala, anti-bakteriella och anti-fungus egenskaper. Vid herpes, acne, mjäll, infektioner, svampinfektioner, candida, och fotsvamp. Använd några droppar i vatten för att gurgla vid halsinfektioner. Använd i ångbad vid bronkitis och astma. Ta en droppe på sår eller brännskada för snabbare läkning och att förhindra inflammation.

Timjan (Thyme)
VK- P+ 
Värmande, stimulerande och stärkande. Bra vid fysisk och psykisk svaghet, kroniskt trötthetssyndrom och utebliven menstruation. Utmärkt vid förkylningar, bronkitis, bihåleproblem och reumatism. Blanda gärna med apelsin eller rosmarin.

Vetiver
V- KP+ 
En ojordad och splittrad vatapersons bästa vän. En av de mest centrerande oljorna. En hjälp för att gå från förvirring till klarhet och kontakt med ditt syfte i livet. Stärker nervsystemet. Hjälp vid torr och åldrande hud. Tillsammans med rosenträ ger det en fin doft för att hjälpa vid sömnsvårigheter.

Vintergröna (Wintergreen)
PK- Vo 
Underbart stimulerande egenskaper. Används traditionellt i liniment och salvor för muskelkramper. Smärtlindrande, antiseptisk och vätskedrivande. Pådrivande vid svullnad och kvarhållande av vätska. Utmärkt med några droppar i vatten att använda som munsköljning.

Ylang Ylang
PV- K+ 
Lockar fram självförtroende och kvinnlighet. Balanserar det kvinnliga immunförsvaret. Minskar spänningar, kramper, negativitet och huvudvärk. Bra vid högt blodtryck, depression och ålderskrämpor, även åldrande hud. Fin att blanda med bergamot eller vetiver.

Aromterapi är en av de mest populära kompletterande terapiformerna. Verkan av de eteriska oljorna som används för terapeutiska ändamål beror på oljornas renlighet. Eftersom oljorna är helt rena, framställda utan kemikalier och syntetiska produkter, förstärks energin, dofterna och fördelarna.

Högsta kvalitet säkerställs genom att oljorna är framställda enligt ekologiska standarder. Även om efterfrågan på eteriska oljor av ekologisk kvalitet växer har de av olika anledningar varit svåra att få tag på. Det tar längre tid och det innebär större risker att framställa rena ekologiska eteriska oljor och det är endast ett fåtal små familjeföretag som utför detta.

Destilleringsprocessen är också avgörande för oljornas kvalitet. Om en eterisk olja destilleras för snabbt (högt tryck, hög temperatur) förloras många av dessa värdefulla element. I den ekologiska processen gör den långsamma destilleringen vid låga temperaturer att de aktiva komponenterna i oljorna bevaras maximalt, vilket bidrar till deras speciella och terapeutiska effekter.

VedAroma erbjuder ett enastående urval av ekologiska och certifierade ekologiska eteriska oljor. De utvinns ur plantor som odlas utan kemiska gödningsmedel, växtgift, bekämpningsmedel och svampdödande medel och de destilleras långsamt och under lågt tryck för att bevara maximalt antal aktiva komponenter. Några av våra eteriska oljor har fått certifieringen Certified organic wild crafted, vilket innebär att de har utvunnits ur vildvuxna växter, skördats och destillerats enligt riktlinjer för ekologisk certifiering, eller kom- mer från vildvuxna växter som kan produceras i större mängder (t.ex. eukalyptus, teträd, sibirisk cembratall etc.) men har inte gått igenom kemisk behandling.

Vissa växter lämpar sig inte för destilleringsprocessen eftersom de förlorar sina dofter och egenskaper eller dör. I dessa fall kan växtmaterialet användas för utvinning av lösningsmedel. Slutprodukten i den här processen kallas absolut.