Ayurvediska förkylningstips

Den ayurvediska synen på immunsystemet grundar sig på teorin beej-bhumo (frö och land). När jorden är bördig gror fröna och växer sig starka. När jorden är karg är det få frön som gror och de som gör det blir svaga och ynkliga.

I denna jämförelse är jorden kroppen, fröna är virus och bördigheten är ama – gifter som produceras på grund av dålig matsmältning.

När kroppen innehåller ama är den en mer eller mindre bördig grogrund för infektioner. Ojas, å andra sidan, är produkten av god matsmältning och en viktig faktor för att hjärnan och kroppen ska fungera ordentligt. När kroppen fungerar som den ska ökar motståndskraften mot infektioner.

Kunskapen och tekniken inom Ayurveda hjälper dig att minimera ama och maximera ojas i kroppen. Vedisk vetenskap erbjuder dessutom en komplett uppsättning vediska tekniker för en bättre hälsa och ett bättre immunförsvar för individen, familjen och samhället som helhet.

Kryddor kan vara till stor hjälp vid förkylning, matsmältningsproblem och för detox.

Förkylningste

  1. Tag en kopp kokt vatten (ca 2.5 dl).
  2. Tillsätt 1/4 tsk mald ingefära, 1/8 tsk svart peppar och 1/2 tsk ajwainfrön.
  3. Låt det dra ca 15 minuter. När det svalnat till 40 grader tillsätt 1 tsk honung och 2 tsk pressad citron.

Drick 2 koppar dagligen under förkylningstiden, morgon och kväll.

Agni (”matsmältningselden”) kan då förbränna de slaggämnen som ligger deponerade i kroppens vävnader.

Koka 8 dl vatten 15 min med 1/2–1 tsk mald ingefära och 1 tsk mald spiskummin, häll i termos och drick under dagen, några klunkar då och då i ca 3 veckor.

Detoxte

Koka 8 dl vatten 15 min med 1/2–1 tsk mald ingefära och 1 tsk mald spiskummin, häll i termos och drick under dagen, några klunkar då och då i ca 3 veckor.

Ört- och mineraltillskott

För att ört- och mineralpreparat ska vara effektiva måste du först ta itu med överskottet av ama. Det bästa tillfället att börja med Amrit Kalash är precis efter en rengöring. Amrit Kalash är ett utmärkt tillskott om du vill bygga upp vitaliteten och stärka immunförsvaret. Nektarpasta (MA4) är bra för alla aspekter av matsmältningen – för de tretton olika agni som sköter matsmältning, upptagning och ämnesomsättning.

MA 631 är ett Maharishi Ayurveda-tillskott som främjar den naturliga motståndskraften mot virusinfektioner. Meda-tabletter kallas även Rasayana för män. De består av en känd rasayana som innehåller 33 olika örter och mineraler. Huvudingrediensen är den mystiska substansen shilajit, ett ämne som sipprar ut ur bergsprickor men som egentligen kommer från en växt. I ayurvediska texter lovordas shilajits immunstärkande effekter för både män och kvinnor, gamla som unga. Det tar dock över tre månader att bereda shilajit för att substansen ska vara riktigt verksam.

Ytterligare örttillskott

För den kalla årstiden (MA 1404) ger näring till kroppens naturliga immunförsvar. Preparatet hjälper till att reglera vätskebalans och slemproduktion i lungor och bihålor, avlägsna shleshma från lungorna och rensa bort ama från kanalerna i det lilla kretsloppet. Det bidrar till immunförsvaret och avlägsnar gifter som försvagar motståndskraften.

Du kan även dricka varmt immunstärkande te, som Kapha te, två gånger om dagen, tillsammans med eller efter måltid. Örterna i detta termogena te hjälper genast till att balansera Kapha.

Om huvudet känns tungt och överbelastat kan du använda aromaoljan Breathe Easy. Den hjälper till att skapa balans och rensa bihålorna.

Prana Rasayna-tabletter och För den kalla årstiden-tabletter är örttillskott som främjar immunförsvaret. Du tar dem för att förebygga andningsproblem.

Prana rasayana-tabletter ger stöd för de övre luftvägarna och främjar kroppens naturliga motståndskraft mot förkylning. Breathe Easy hjälper till att rensa kanalerna så att kroppen kan tömmas på shleshma. Preparatet stärker matsmältningselden, balanserar produktionen av fukt och slem, förbättrar motståndskraften vid låga temperaturer och förbättrar biotillgängligheten och cirkulationen för viktiga näringsämnen.

Glöm inte din dagliga ayurvediska sesamoljemassage före badet. Den dagliga massagen är viktig eftersom den öppnar kroppens kanaler, stimulerar matsmältningen och avlägsnar gifter från kroppen. Dessutom är den lugnande för alla kroppstyper. Massage fungerar särskilt lugnande för kroppstypen Vata, som sitter i huden. Dessa faktorer gör massage till en livsviktig terapi som stärker immunförsvaret och förebygger andningsproblem. (Observera att massage inte rekommenderas om du redan lider av hosta eller obalans i luftvägarna. Massage kan i det läget driva ama djupare in i systemet. Kvinnor bör även undvika helkroppsmassage under menstruation.)

Massageoljorna Vata, Pitta och Kapha bereds med örter så att de oljelösliga ingredienserna kan absorberas av huden tillsammans med oljan och hjälpa till att balansera den aktuella kroppstypen.

Vad du mer kan göra

Näs och bihållesköljare (Neti) härstammar från Yogatraditionen i Indien. Den rekommenderas idag av både läkare och och naturläkare. Den är ett enkelt och tidstestat verktyg för personlig hygien som vem som helst med fördel kan använda.

Näsan är kanske det organ som vi använder mest. Den har direkt kontakt med våran yttre omgivning. Näsan måste filtrera damm, pollen och många luftföroreningar som vi inte ser och ofta inte ens känner lukten av.

  • Renar successivt näsgångar och bihålor.
  • Avlägsnar föroreningar, damm, bakterier/virus, pollen mm från näsborrarna.
  • Har en slemreducerande och cirkulationsbefrämjande effekt.
  • Befrämjar långsiktigt avgiftning av hela kroppen.