Senast uppdaterad 23 September, 2019 av Veda Lila

Ayurvediska råd för hösten

Hösten är en tid för övergång. Det är tydligt överallt. Många träd och buskar klär tyst av sig i förberedelse för vintern. Jorden rör sig diskret åt det brunare hållet. Temperaturer, som bara några veckor tidigare var höga av sommarens intensiva hetta, börjar locka med den krispighet som avslöjar hösten. Och vinden, den ökar sakta i styrka och bär med sig en känsla av vinter.

Hösten bär på en viss tomhet som kan göra att vi känner oss blottade och något hudlösa. Men den är också full av möjligheter. Det är en tid då även vi kan klä av oss till vårt innersta väsen och njuta av enkelheten. Hösten för med sig en dominans av luftelementet och prana, atmosfären är full av den vitala andningen, den diskreta känslan av liv. Hösten är torr, tuff, blåsig, nyckfull, kall, subtil och ren. Dessa kvaliteter finns även i Vata dosha och därför anses hösten vara en Vataårstid. Denna princip illustrerar varför det kan vara oerhört fördelaktigt att vidta några enkla åtgärder för att balansera Vata i höst.

Varför ska jag ägna tid åt något årstidsbundet?

Enligt Ayurveda är en årstidsbunden rutin en viktig grund till hälsa, hela året. Att balansera det lokala klimatet med livsstilsval som väger upp eventuell årstidsbunden obalans är ett enkelt sätt att skydda ditt välmående. Men tänk på att årstiderna varierar stort från en plats till en annan och det gäller även de drag som de framkallar. Vataårstiden är den tid på året som mest förkroppsligar de egenskaper som kännetecknar Vata dosha: torr, lätt, kall, tuff, subtil, rörlig och ren (eller tom). Hösten är den klassiska vataårstiden. Men, beroende på var du bor, kan de torra och expansiva dragen hos Vata vara utbredda delar av miljön så tidigt som under sommaren. Hösten kanske åtföljs av en väldigt uttorkande, kall, isolerande och/eller blåsig vinter.

Om du börjar observera din miljö utifrån det här perspektivet kan du hantera både dagliga och årstidsbundna skiftningar i det lokala klimatet. Sanningen är att många av oss redan har vanor som passar årstiderna utan att vara medvetna om det. Till exempel är sommaren en tid då vi äter mycket sallad och vattenmelon, som båda är perfekta mot den hetta och intensitet som sommaren innebär. I oktober och november bakar vi ofta fantastiskt pumpabröd och äter varma och grundande soppor. Det är mat som naturligt dämpar höstens torra, lätta och nyckfulla karaktär. Genom att göra mat- och livsstilsval som verkar emot de olika årstidernas inverkan kan du på ett bättre sätt bevara din känsla av inre balans under hela året.

Ta dig igenom vataårstiden på ett behagligt sätt

Om vi tänker på den ayurvediska principen att motsatser skapar balans blir vataårstiden (som är kall, lätt, torr, blåsig och oförutsägbar) inte så svår om du fyller den med värme, oljighet, djupgående näring, kärleksfulla relationer och en känsla av stabilitet och jordnärhet. Det kan även vara bra att bekanta dig med tecken och symptom på vataobalans så att du är bättre förberedd och kan hantera dem direkt om de uppstår. Följande rekommendationer passar de flesta, men om du vet vilken konstitution du har kan du anpassa årstidsrutinen till din unika ayurvediska kroppstyp. Testa vilken kroppstyp du är.

Diet för vataårstiden

Att äta rätt är ett effektivt sätt att lindra Vata i höst. Tung, oljig och näringsrik mat med mycket protein och fett som tillagas med värmande och stimulerande kryddor och serveras varm tar dig en lång bit på vägen mot att bevara dina inre fuktreserver. Det hjälper dig att hålla dig jordad under vataårstiden. Det är även bra att använda söta, sura och salta smaker. Rent allmänt bör du äta mosig och mjuk mat och garnera med mycket smörolja eller olja. Frukost på gryn som du kokat, till exempel havregrynsgröt, tapioka, riskräm eller vetekräm, passar perfekt den här tiden på året. Lunch och middag med ångade grönsaker, varma gryn, soppor och grytor är grundande och återfuktande. Om du äter kött och ägg är det här en av de bästa tiderna på året att njuta av dem. Mjölkprodukter och de flesta nötter och frön är också välgörande. I allmänhet gör du rätt i att äta färre råa grönsaker, kall och frusen mat samt bittra, beska och sträva smaker. Det är bäst att minska på lätt, kylande och torkande mat som broccoli, kål, blomkål, groddar, bladgrönsaker, vit potatis, bönor, popcorn, kex, hirs och torkad frukt. Om du äter sådan mat bör du bara äta lite och se till att den är fuktad, genomkokt och/eller serveras med smörolja.

Du kanske märker att du under höstens gång vill äta alltmer, men tänk på att följa din aptit och matsmältning. Det här är också en bra tid att göra en rensning med en enkeldiet. Vata kräver adekvat näring så undvik att fasta.

Det här är också en bra tid att göra en rensning med en enkel diet med färska råvaror (helst ekologiska) och utan artificiella ämnen. Vata kräver adekvat näring så undvik att fasta.

Livsstilsval under vataårstiden

Ett av de mest effektiva sätten att ge stöd åt Vata är genom att skapa en daglig rutin. Försök att göra de vardagliga sakerna (vakna, träna, äta, gå och lägga dig o.s.v.) vid ungefär samma tid varje dag. Börja dagen i rätt ton genom att gå upp tidigt och verkligen utnyttja tystnaden, stillheten och lugnet som är närvarande under den tidiga morgonen. Därefter kan du lugna nervsystemet, väcka upp vävnaden och grunda energin genom att massera huden med varm ekologisk sesamolja. Ta sedan en varm och avkopplande dusch och lämna kvar olja på huden så att den absorberas under dagen. Ångbad och luftfuktare kan även hjälpa dig att bevara den inre fukten. Lite mjuk yoga och 10–15 minuter av meditation ger dig en känsla av stabilitet och välmående. Om du tycker om dofter passar eteriska oljor med geranium och citrus väldigt bra för den här tiden på året. Klä dig i höstfärger när det är möjligt – rött, gult, orange och vitt – och ta på dig tillräckligt med kläder för att hålla dig varm hela dagen. När du går ut i elementen bör du täcka huvud och öron för att skydda dem mot den bitande vinden och kylan. Om det är möjligt ska du försöka att inte utsätta dig för drag, höga ljud, aggressiv musik, snabb bilkörning och överdriven sexuell aktivitet. Försök att gå och lägga dig senast 22.00 så att du får ordentligt med vila före gryningen.

Träning för vataårstiden

Den bästa tiden på dagen för träning är tidig morgon och på kvällen (06.00–10.00 och 18.00–22.00). Vata förvärras lätt av snabba, rörliga aktiviteter så fundera på mjuka, försiktiga och stärkande träningsformer istället. Det är bra att promenera, fotvandra, simma, cykla göra yoga eller tai chi så länge det görs med rätt intensitet. Det du bör sträva efter är att använda  50 % av din kapacitet och andas genom näsan hela tiden. Och kom ihåg att balansera aktivitet med adekvat avkoppling och sömn så att vävnaderna kan vitaliseras ordentligt.