Spiskummin

Enligt Ayurveda balanserar spiskummin alla tre doshas (läs mer om doshas, kroppstyper). Den underlättar matsmältningsprocessen och hjälper till att rensa ut gifter ur kroppen.

Spiskummin kan användas antingen som hela frön eller malda, råa eller torr-rostade. Mald rå spiskummin har en lätt brun färg. Både stekning och rostning ger spiskummin en levande arom och smak.

Spiskummin kombineras bra med en lång rad andra kryddor såsom gurkmeja, mald fänkål, mald koriander, mald torr ingefära och kanel.

Så här använder du spiskummin

Strö malen, torr-rostad spiskummin på färsk yoghurt, tillsätt salt efter smak och njut till en lunchmåltid. Eller blanda yoghurt, vatten (50/50) med malen torr-rostad spiskummin och salt för en uppfriskande lunchdrink. Denna dryck kallas lassi i Indien och är alldeles utmärkt för matsmältningen. Denna form av spiskummin kan även kombineras med lite mald ingefära, citronsaft, salt och svartpeppar för att göra en dressing till en varm sallad på kokta vita bönor eller lätt ångade rivna morötter. 

Det finns så mycket gott att säga om spiskummin – en krydda som används flitigt inom ayurveda.

Hos oss hittar du högkvalitativ och ekologisk spiskummin, både hel och malen.