Senast uppdaterad 24 February, 2020 av Ruthi Offenbach

Amalaki

De forntida Ayurvediska texterna Charaka Samhita berättar: “Amalaki är den bästa och starkaste av de ayurvediska örterna.” Amalaki-frukten är huvudingrediens i den traditionella Ayurvediska rasayana Chyavanprash. Det är en av tre frukter som tillsammans med haritaki och bibhitaki återfinns i det Ayurvediska universalmedlet Triphala. Örten används oftast i inläggningar (kryddade såser) och chutneys och är ett traditionellt tillbehör inom indisk matlagning samt anses vara en viktig del i en balanserad kost.

En bra matsmältning är det viktigaste för att få en god hälsa inom Ayurveda. Amalaki stärker matsmältningen, näringsupptaget och kroppens förmåga att omvandla maten till energi. Örten är ett perfekt hjälpmedel för matsmältningen för en person med hög pitta i kroppen, eftersom den förstärker aptiten utan att öka hettan i kroppen. Den hjälper till att lugna mild hyperaktivitet, magsår, matsmältningsproblem och andra problem i mag-tarmkanalen som orsakas av överskott av pitta.

Amalakis anti-inflammatoriska egenskaper gör att den användas för en mild och effektiv behandling av hemorrojder, irritation i blåsan (brännande smärta vid urinering) ögon- och lunginflammation.

Amalakifrukten är mycket näringsrik och är en viktig kostkälla till C-vitamin, mineraler och aminosyror. Amalaki främjar upptaget av kalcium i kroppen och hjälper till att ge starka ben, tänder, hår och naglar. Schampon och skalpbehandlingar med örten som ingrediens hjälper till att bibehålla hårets naturliga färg och förebygger grånat hår. Amalaki stödjer även upptaget av järn, motverkar anemi och ger normala järnnivåer.

Amalaki är för levern, det organ som främst associeras med pitta. Amalaki hjälper till att rena plasman eller näringsvätskan (rasa) och blodet (rakta). Den ökar antalet röda blodkroppar och reglerar blodsockret. Traditionellt har den använts för behandling av gulsot. Aktuell forskning visar att amalaki effektivt sänker kolesterolet.

Amalaki höjer immunförsvaret genom sin kraftfulla antioxidanta förmåga och förmågan att göra kroppen fri från fria radikaler. I kombination med sina antimikrobiella och antivirala egenskaper hjälper den till att försvaga sjukdomar, öka vitaliteten och minskar takten på åldrandet.

Idrottsmän kan njuta av örten eftersom den är anabolisk och förstärker proteinsyntesen. Den är bra för att stärka musklerna och för att bygga slimmad muskelmassa.

Örten är särskilt fantastisk och mångsidig genom sina läkande egenskaper i kroppen, detta på grund av sin prabhava, ett sanskrit-ord som betyder “särskild funktion”. Amalaki lindrar alla tre doshas. Den sura smaken skapar lugn i vata. Pitta minskas genom den söta smaken och örtens förmåga att kyla energiflöden. Dess torra och sammandragande effekter balanserar kapha.

Amalai är en ovärderlig ört att ha till hands under de heta pitta-månaderna, oavsett om du vill behandla en särskild sjukdom eller endast förbättra matsmältningen. Njut av den här fantastiska fruktens närande och läkande fördelar.

Amalaki har föryngrande egenskaper som ger näring åt vävnaderna och tar försiktigt bort toxiner. Den är en av tre ingredienser i tripala. Den används ofta istället för triphala av personer som har problem med hetta i magen. Detta kan visa sig i form av magkatarr, kolit, magsår, halsbränna eller sura uppstötningar. Amalki sägs stimulera produktionen av röda blodkroppar, förstärka cellerna, öka den slimmade muskelmassan och stödja levern, mjälten, hjärtat och lungornas funktion. Den har också använts för att rena blodet, förbättra synen, stärka ben och tänder och få naglar och hår att växa. Det förbättrar matsmältning utan att förvärra pitta, upprätthåller en hälsosam blodsockernivå och är en rik naturlig källa till antioxidanter.

Produkter med Amalaki